Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Diner 28 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: kumpir (gepofte aardappel op z’n Turks)

Wat is de aardappel toch fantastisch. Je kunt ‘m koken, pureren, frituren en dus ook poffen en vullen. Dat doen we ook in dit recept voor kumpir. Kumpir is een gepofte aardappel die je tot een romige massa prakt en mengt met boter en kaas. Daarna vul je ‘m met jouw favoriete toppings en sauzen. Dat wil zeggen: jouw nieuwe favoriete aardappelgerecht.

We schreven al eerder over kumpir en waarom het zo’n goddelijk gerecht is. In dit recept voor Turkse kumpir gebruiken we grote aardappels van ongeveer 10 tot 15 centimeter lang, want hierdoor kun je de aardappels goed vullen. Die vind je bij de groenteboer of in de Turkse supermarkt.

Kun je ze niet vinden? Dan kun je ook kleinere aardappels gebruiken, kies dan voor (afhankelijk van de grootte) 2 per persoon. Pof de aardappels ongeveer 45 tot 60 minuten, omdat ze kleiner zijn.

Turkse kumpir | Gevulde gepofte aardappel
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Het enige kumpir recept die je nodig hebt

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Prik de aardappel rondom in met een vork. Hierdoor zal de aardappel gelijkmatiger en sneller garen. Wikkel ‘m vervolgens in folie en bak ongeveer 1.5 tot 2 uur in de oven. Let op: hoe kleiner de aardappel, hoe korter de oventijd.

Maak ondertussen de ingelegde rode kool. Meng hiervoor de rode kool met het azijn en de suiker. Leg opzij terwijl je verder gaat met de rest van de saus van de kumpir.

Meng de yoghurt met knoflook, munt, citroensap, peper en zout in een kommetje. Roer goed en zet in de koelkast tot je de kumpir gaat vullen.

Haal de gepofte aardappels uit de oven en snijd verticaal open. Prak de binnenkant van de aardappels. Doe dit voorzichtig, zodat de schil niet scheurt.

Verdeel de geraspte kaas en de boter over de gepofte aardappels. Roer met een vork tot je een romige aardappelpuree overhoudt.

Tijd om de aardappels te vullen. Begin met de Russische salade. Doe daarna de ingelegde rode kool, wortel, maïs en augurk erbij. Beleg de kumpir daarna met gehakte groene olijven en augurk. Maak af met de yoghurtsaus en eventueel sambal.

Turkse kumpir | Gevulde gepofte aardappel
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer Turkse recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.