Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 22 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

5x lifehacks met koffiedik (die je niet zag aankomen)

Er gaat niets boven een kopje vers gezette koffie. Goed: we bedoelen hierbij niet een druk op het apparaat waar die charmante Amerikaan vaak voor wordt ingehuurd, maar koffie uit een mochapotje, percolator of andere koffiezetmethode. Juist: de manier waarbij je met het koffiedik blijft zitten. Weggooien? Kan. Hergebruiken? Beter idee. Daarom 5 lifehacks met koffiedik, want weggooien is zonde.

En hergebruiken blijkt nog ideaal ook!

5x lifehacks met koffiedik

Van bemesting tot reiniging én een smaakvolle toepassing in de keuken.

1. Oude koffie als plantenvoeding

Wil je een moestuin beginnen maar moet je de meeste zaden eerst nog voorzaaien? Daar kunnen we een handje bij helpen. Althans: sneller zal ‘t met oude koffie niet gaan, maar wat extra hulp en ‘voeding’ voor de planten is nooit weg.

Je kunt koffiedik direct aanbrengen op de grond. Let wel op, doe dit pas als je zaailingen een stukje boven de grond zijn. Cafeïne remt het ontkiemen van zaailingen en zou ervoor kunnen zorgen dat er niks boven de grond komt. Voor de zekerheid kun je er altijd even een groene atlas bijpakken om te kijken of jouw plant koffie lekker vindt of niet.

2. Koffiedik als geurverwijderaar

Trek je ‘s ochtends je koelkast open en komt de lucht van Franse kaas en oude kliekjes je tegemoet? Koffiedik to the rescue. Het bruine prutje is krachtiger dan je zou denken en neemt nare geurtjes in zich op.

Hoe je daarvoor zorgt? Doe de oude koffieprut in een bakkie en zet ‘t achterin je koelkast. Je zult na een uurtje nog geen verschil merken, maar de volgende ochtend zul je je afvragen wie die Franse kaas nu heeft weggegooid. O ja, de koffiedik.

koffiedik stock unsplash
Bron: Unsplash

3. Koffiedik als afvoerreiniger

Heeft je huisgenot weer zijn restjes rijst of spinazie door het afvoerputje geduwd en is ‘ie (het afvoerputje) daardoor verstopt? Trek je huisgenoot van z’n kamer en laat hem koffie voor je zetten als schrale troost.

Hierna ga je niet te werk met een logge ontstopper en dure chemische middeltjes, maar maak jij een mengseltje van de koffiedik en water. Zodra je het ietsjes hebt verdunt, giet je het in de gootsteen en laat je het eventjes trekken. Na 15 minuten giet je er kokend water overheen en de boel zal weer stromen zoals de IJssel op een winderige dag.

4. Koffie ijsblokjes voor de ijskoffie

Naast dat koffiedik geschikt is voor veel toepassingen rondom de keuken, kun je ‘t ook ín de keuken gebruiken. Fan van een ijskoffie op een warme dag, maar drink je ‘m eigenlijk altijd lauw omdat je geen waterige boel wilt door smeltende ijsblokjes?

Leng je koffiedik aan met water en giet dit in een ijsblokjesvorm. Vries het in en gebruik de koffiedik-ijsblokjes hierna voor in je ijskoffie. Het water neemt de smaak van koffiedik lichtjes over en als het ijsblokje dus smelt, komt er gewoon meer koffiesmaak vrij. Win-win! Wel even je beker omspoelen na het drinken zodat er geen bodem koffiedik in blijft zitten.

8 x de lekkerste ijskoffie met een twist

5. Marinade van koffiedik

Ben je een fanatiek barbecue’er en houd je van grote stukken gemarineerd vlees? Gooi je koffiedik dan vanaf nu nooit meer weg. Je kunt dit namelijk perfect gebruiken als marinade. Doe twee eetlepels koffiedik bij je marinade-mengsel en smeer het vlees hiermee in.

De koffiedik zorgt voor een diepere, ietwat rokerige smaak én maakt het vlees zachter. Dat is precies wat je wil.

6x life hacks met aluminiumfolie: trucs voor in de keuken die je niet zag aankomen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.