Auke Sprangers
Auke Sprangers Kooktips 2 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

6x life hacks met aluminiumfolie: trucs voor in de keuken die je niet zag aankomen

Iedereen heeft er wel een rol van in de keukenla liggen: aluminiumfolie. De één dekt z’n lasagne er mee af om een verbrande bovenlaag te voorkomen, de ander pakt er z’n aardappels of knoflook mee in voordat ze op de barbecue gaan. Maar wist je dat je met aluminiumfolie ook veel andere keukenzaken kunt oplossen?

Aan deze trucs had je sowieso niet gedacht.

6x life hacks met aluminiumfolie: deze trucs voor in de keuken zag je niet aankomen

Nou gaan we het liefst niet te gretig om met dit zilverkleurige accessoire – bewaarbakjes zijn immers een stuk duurzamer -, maar een rol folie voor noodgevallen is wel zo handig. Ook fijn: voor veel van deze trucs kun je prima verfrommeld aluminiumfolie gebruiken: een tweede leven geven dus.

Afwasborstel

Afwasdienst op de camping of thuis vergeten een nieuwe afwasborstel te halen? Je pannen blinken weer als nooit tevoren door een stuk aluminium bij elkaar te knijpen (doe dit ‘nonchalant’, zodat het niet een mooi rond bolletje wordt, maar juist met de nodige uitsteeksels). Belangrijk: probeer dit niet bij pannen met een anti-aanbaklaag, want die laag kun je dan meteen vaarwel zeggen.

aluminiumfolie
Bron: Unsplash

Aanbrandgevaar

We noemden het eerder al vluchtig: die ene truc om te voorkomen dat je lasagne aanbrandt ken je vast al wel. Zo niet, dan bij deze: dek je lasagne ongeveer 2/3e van de baktijd af met aluminiumfolie, aan het begin van de baktijd. Of, in het geval van deze lasagne met ricotta, spinazie en worst, de gehele baktijd. Maar ook taarten of een van deze lekkerste quiches kun je een handje helpen: maak stroken van de folie en bedek de zijkanten tegen aanbranden.

IJsjes zonder lekgevaar

Mochten je (oppas)kinderen een ijsje veroveren, dan kun je de desbetreffende eter natuurlijk naar buiten sturen om een bank met vlekken te voorkomen. Maar stormt het zo hard dat deze optie niet helemaal verantwoord is, pak er dan een stuk folie bij en pak de onderkant van een hoorntje in, of maak een soort bakje met de folie om het ergste leed te voorkomen.

Perfect gebakken bacon

Bacon kan een gerecht maken of breken en de manier van bakken speelt daarin een belangrijke rol. Precies de reden dat we je deze truc cadeau geven – met het gebruik van aluminiumfolie uiteraard – om jouw bacon tot in perfectie te bereiden.

bacon bakken
Bron: Unsplash

Bruine suiker

Ook jij hebt het ongetwijfeld wel ‘s meegemaakt: een zak met bruine suiker, compleet verhard en haast onbruikbaar. Je kunt natuurlijk voorkomen dat je bruine suiker hard wordt. Maar is het al te laat? Hak er dan een stuk af, pak het in in aluminiumfolie en leg het 5 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden.

Scherpe scharen

Niks – nou ja, weinig – vervelender dan een botte schaar. Als enthousiaste thuiskoks weten we inmiddels wat we met botte messen moeten doen, maar scharen, da’s een ander verhaal. Entree aluminiumfolie, zo lezen we op de website van RTL nieuws: “Scheur een stuk van ongeveer 20 centimeter af en vouw dit meerdere keren dubbel zodat je een lange dikke strook folie krijgt. Vervolgens knip je dit stuk in de lengte door in dunne stroken. That’s it! Knip een keer of twintig en je schaar zal weer vlijmscherp zijn.”

Meer hacks om gelukkig van te worden:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.