Marit Weijs
Marit Weijs Inspiratie 27 mei 2025
Leestijd: 3 minuten

Witte rijst saai? Echt niet. Dit kun je óók doen met je rijst (voor extra smaak en pit)

Witte rijst is misschien wel het meest onderschatte ingrediënt in je keukenkastje. Een beetje water, wat zout, rijst koken en klaar… toch? Nee joh! Rijst kan zó veel meer zijn dan alleen een witte ondergrond voor curry of roerbak. Met een paar slimme toevoegingen en verrassende ingrediënten geef je zelfs die simpele korrels een upgrade van ‘meh’ naar ‘wow’. En geloof ons: dat proef je.

8 smaakmakers voor in witte rijst

Hier zijn een hoop ideeën om je witte rijst next level te maken – van spicy tot zoet, van umami tot fris. Oomf gegarandeerd.

Rijst koken: met deze tips word jij een pro!

1. Bak je rijst in boter

Voor de hand liggende keuze misschien, maar een klontje boter door je gare witte rijst roeren doet wonderen. Het maakt ‘m romig, rijk en net iets minder saai. Extra lekker: voeg ook een snufje zout toe en een kneep citroensap. Denk risotto-vibes, maar dan zonder al dat roeren.

2. Geef ‘t een bad in kokosmelk

Vervang (een deel van) het kookwater door kokosmelk en je rijst wordt direct zachter, ronder en iets zoeter van smaak. Vooral top bij Thaise of Indonesische gerechten, zoals een pittige curry of een heerlijke nasi goreng.

@rempapaspiceco

NASI LEMAK (COCONUT RICE) To serve 2 generously, 1 cup basmati rice or broken long grain rice 1/2 cup @rempapaspiceco coconut milk 1/2 cup water + a bit left from washing the rice 1/2 tsp salt 1 lemongrass stalk, bashed I always use roughly a 1:1 water to rice ratio, with just a splash more water (what’s left in the pot after you wash the the rice). For coconut rice, just replace half the usual amount of water with a good coconut milk. You can of course also use the hand method… I would pour enough coconut milk to just cover the grains, then top up with enough water to cover my knuckles with my palm flat over the rice. Pop your rice cooker on to cook, or for those doing it the hard way on the stove, watch the video x #coconutrice #coconutgirl #nasilemak #easyrecipes #howtocookrice #foodtok #easyrecipes #coconutrecipes

♬ original sound – rempapaspiceco

3. Gooi er een madame-jeanette bij

Doe een hele (ongekneusde!) madame-jeanette bij je rijst tijdens het koken. Het maakt je rijst niet per se superpittig, maar geeft ‘m wel die kenmerkende smaken en geuren. Haal de peper er wel op tijd uit.

Alles over madame-jeanettepeper: de heter dan hete smaakmaker

4. Rijst koken met pandanblad

Leg wat pandanblad in de pan als je witte rijst kookt. Dit geurige blaadje (verkrijgbaar bij de toko of uit de diepvries) geeft een lichtzoete, nootachtige geur en maakt je rijst ineens heel speciaal. En dat is niet alles, je kunt er namelijk ook héérlijke Aziatische toetjes mee maken. Heb je al eens pandan sticky rice geprobeerd?

@yamming.out

Pandan Sticky Rice #vietnam #thailand #pandan #coconut #rice #mango #cooking #vietnamtiktok #thailandtiktok #sweet #dessert

♬ original sound – Yamming Out – Yamming Out

5. Koriandersteeltjes: gooi ze nooit meer weg

Je gooit ze misschien normaal weg, maar koriandersteeltjes zijn superaromatisch. Snijd ze fijn en kook ze mee met je rijst, of roer ze erdoor na het koken. Ook lekker met wat lente-ui en limoenrasp erbij,

rijst koken met koriander
Adobe Stock

6. Zeewier voor instant umami

Gooi een stuk kombu (gedroogd zeewier) mee in de pan terwijl je rijst kookt, en je krijgt er zomaar een zachte umami-boost voor terug. Vooral lekker als je het serveert bij of naast Japanse of Koreaanse gerechten – denk aan rijst bij bibimbap, gegrilde zalm of met kimchi. Haal de kombu er wel uit voordat je gaat opscheppen.

Hoeveel rijst moet je koken per persoon?

Witte rijst met kombu
Adobe stock

7. Koffie in je rijst?

Hoor ons even uit. Een restje koude koffie of zwarte thee in plaats van water geeft je rijst een diepe, rokerige smaak. Vooral zwarte thee – zoals lapsang souchong – zorgt voor dat kampvuurgevoel in een kom. Perfect bij gegrilde groenten zoals aubergine of paddenstoelen, waar die aardse smaken naar voren komen.

8. Witte rijst met… chocolade!

Klinkt gek, maar het bestaat echt, én het werkt! In Mexico maken ze bijvoorbeeld rijstpudding met donkere chocolade en kaneel – en geloof ons: dat is comfortfood op z’n best. Maar nog makkelijker is het toevoegen van wat stukjes chocolade uit je favoriete reep. Ook hartige rijst krijgt ineens extra diepgang met een snufje pure cacao.

@subtleasian.baking

Easy chocolate rice and chocolate rice pudding recipes by Kat Lieu are so good, they should be illegal 😭🌾🍫 Who needs the recipes?

♬ original sound – Kat Lieu

Rijst koken? Dit zijn onze favoriete recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.