Redactie
Redactie Dessertrecepten 7 dec 2014
Leestijd: 1 minuut

Goddelijke Arabische rijstpudding met noten

Persiana is in Engeland een regelrechte bestseller, en nu is dit fijne kookboek ook in het Nederlands vertaald. Een heerlijk werk vol Midden-Oosterse recepten – de keuken van ‘duizend-en-een-nacht’ – geschreven door de Iraanse chef en schrijfster Sabrina Ghayour. Uit dit boek mogen we een lekker recept plaatsen: 

“Wij noemen rijstpudding sheer berenj, wat ‘melkachtige rijst’ betekent. Hoewel ik er als kind nooit echt dol op was, heb ik het als volwassene herontdekt en mijn eigen smaken eraan toegevoegd. Ik maak het om mezelf op te vrolijken en mezelf te troosten, want daar is een goede rijstpudding voor bedoeld. Ik voeg graag citrusschil toe aan mijn gerechten: het geeft een frisse geur en smaak zonder zuur te zijn. De noten maken dit gerecht lekker krokant.”

Zet een grote steelpan op laag vuur. Doe de melk, de slagroom, het rozenwater, het fijngestampte kardemomzaad, het vanille-extract of het vanillemerg, en de honing erbij en roer goed. Verhit de vloeistof zonder deze aan de kook te brengen, zet het vuur hoger en doe de rijst erbij.

Blijf ongeveer 20 minuten roeren om het zetmeel uit de rijst te krijgen, wat de pudding rijker zal maken. Voeg wat melk toe als de rijst dreigt uit te drogen.

Doe de boter bij de gare rijst en roer goed tot de boter smelt. Zet het vuur uit en roer de limoenrasp erdoor voor een extra frisse smaak.

In het Midden-Oosten eten we de pudding het liefst koud. Schep de pudding in een grote serveerschaal of in kleine schaaltjes, garneer met de amandelen en pistachenoten, bestrooi met wat gedroogde rozenblaadjes en zet een paar uur in de koelkast. Besprenkel met wat heldere honing en serveer.

Arabische rijstpudding

Persiana is voor €24,95 verkrijgbaar in de (digitale) boekwinkel.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.