Redactie
Redactie Inspiratie 11 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Wat is pandan en wat kun je ermee doen?

Als je weleens in de toko bent geweest, is de kans groot dat de gifgroene cakes je bekend voor komen. Deze luchtige chiffon cakes krijgen hun kleur door pandan-extract. Wat dat precies is en wat je er nog meer mee kunt doen (geloof ons, dat wil je!) leggen we je haarfijn uit. 

Pandan extract wordt uit de bladeren van de zogenaamde schroefpalm gehaald. Deze boom groeit in onder andere Maleisië en Tasmanië en is bij velen bekend is door de oranje vruchten die worden gegeten in televisieprogramma Expeditie Robinson.

De bladeren van de palm zijn lang, stug en doen denken aan enorme grassprieten. Ze hebben een geur die je herkent uit duizenden en doet denken aan een mix tussen warme noten en vanille.

De geur en smaak maken het blad zo populair in Aziatische keuken als die van Maleisië en Indonesië. Daar bakken ze er bijvoorbeeld luchtige (chiffon) cakes mee (die tevens worden gekleurd door het extract), geven ze brood extra smaak of maken ze er goddelijke rijstdesserts van.

Pandanrijst wordt zo genoemd vanwege de overeenkomstige nootachtige geur en smaak.

De rijst ruikt een stuk subtieler dan het blad en heeft er verder ook niets mee te maken, al zijn er ook zeker handelaren die goedkope rijst parfumeren om het voor pandanrijst door te laten gaan.

Waar koop je pandan?

Om te koken met pandan kun je verschillende kanten op. Zo kun je ervoor kiezen om het verse blad bij een toko te kopen, maar dit is lastig verkrijgbaar, bederft snel en verliest smaak.

Om bederving tegen te gaan worden de bladeren veelal ingevroren. Ook dit is niet optimaal, maar wel de beste optie om er lang van te genieten. Eenmaal ingevroren kun je het nog een jaar bewaren.

Kun je niet aan het verse blad komen? Ga dan bij de toko op zoek naar extract (overigens ook zelf te maken) of pasta. Dit is geconcentreerd waardoor je er minder nodig van zal hebben dan wanneer je vers blad gebruikt.

Verse pandan gebruiken

Heb je de verse pandanbladeren gevonden, al dan niet in de vriezer? Dan kan het koken beginnen. Je kunt het in zowel hartige als zoete gerechten gebruiken, al is het bij zoetigheden wellicht makkelijker om extract of pasta te gebruiken.

Om bijvoorbeeld rijst, soepen en sauzen smaak te geven maak je van het blad een knoop. Hierdoor kneust het blad en komen de smaken beter vrij. Laat het vervolgens trekken in je gerecht.

Ook kun je het gebruiken om kip, vis, rijst, ei of wat je maar lekker vindt in te garen. Dit wordt meestal in stoommandjes gedaan.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.