Alles wat je moet – en wilt – weten over een Marokkaans ontbijt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2Fmarokkaans-ontbijt.jpeg)
Van dampende muntthee tot versgebakken msemen: het Marokkaanse ontbijt is een feestje voor vroege vogels én uitslapers. Het is warm, hartig, soms zoet, en altijd bedoeld om te delen. Want in Marokko draait ontbijten niet alleen om eten, maar ook om samenkomen. Dus schuif aan, laat die boterham met kaas even links liggen en ontdek alles wat je wilt weten over een traditioneel Marokkaans ontbijt.
Geen haast, maar héél véél smaak
Waar wij in Nederland vaak een boterham naar binnen proppen met een slok koffie, nemen Marokkanen de tijd. Een Marokkaans ontbijt is uitgebreid, bestaat uit verschillende kleine gerechten en wordt met liefde klaargemaakt. Het is een moment van rust, waar het hele gezin of gezelschap aan tafel zit. Geen “cracker voor onderweg” dus, maar een tafel vol lekkers, waar iedereen van geniet.
De basics: dit staat er traditioneel op de Marokkaanse ontbijttafel
Een Marokkaans ontbijt bestaat zelden uit één gerecht. Dankzij invloeden uit de Berberse, Arabische en Mediterrane keukens staat de tafel er vol met mooie ingrediënten: denk aan fruitige olijfolie, zoute olijven, zachte kazen, zoete honing en stapels versgebakken brood. En dan hebben we het nog niet eens over de sterren van de show: flinterdunne msemen en luchtige baghrir. Je ziet vaak een combinatie van deze klassiekers:
- Msemen: een soort vierkante pannenkoek of opgevouwen bladerdeegachtige crêpe. Lekker met honing of jam.
- Baghrir: ook wel duizendgatenpannenkoek genoemd. Sponzig, licht en ideaal om onder te dompelen in boter en honing.
- Khobz: traditioneel Marokkaans brood dat bij vrijwel iedere maaltijd verschijnt.
- Harcha: een soort griesmeelkoekje dat krokant is van buiten en zacht vanbinnen.
- Jben: witte, zachte kaas die licht zoutig smaakt. Perfect om je msemen mee te beleggen.
- Olijven: zoute smaakmakers die mooi samengaan met de andere zoetigheden. Ze groeien in overvloed in Marokko en horen daarom bijna standaard bij elke maaltijd.
- Gekookte eitjes: meestal gehalveerd en op smaak gebracht met olijfolie, komijn en soms een beetje harissa voor een pittige kick.
- Oliën en dips: denk aan olijfolie, amlou (een smeuïge mix van amandelen, arganolie en honing) en zelfgemaakte jam.
Alles over Marokkaanse baghrir: pannenkoeken met duizend gaatjes
@tresorsouss Un pur moment de plaisir avec du msemmen, notre délicieux amlou et un bon thé à la menthe 🌿✨ Rien de tel pour se régaler et partager un instant gourmand ! 🥰 #msemmen #Amlou #MomentGourmand #TrésorSouss #CuisineMarocaine#CapCut
Muntthee
En dan is er natuurlijk muntthee. Heet, mierzoet en geurig – deze groene thee met verse munt mag echt niet ontbreken. Niet alleen omdat het heerlijk verfrissend is bij al dat brood en zoets, maar ook omdat muntthee in Marokko symbool staat voor gastvrijheid en samenzijn.
Het schenken ervan is bijna een ceremonie op zich, met mooie glazen, een theepot van zilver en vaak een flinke klont suiker – of honing.
De key zit ‘m in de perfecte balans
Wat het Marokkaans ontbijt zo bijzonder maakt, is de balans tussen zoet en hartig. Je begint met een stukje msemen met honing, gaat daarna voor een stuk khobz met olijfolie en jben, en sluit af met een glaasje thee. Of andersom. Alles mag. Alles is bedoeld om te delen. Zo krijg je de perfecte combinatie van smaak, textuur en vooral ook een heerlijke geur.
Niet overal hetzelfde
Net als in de rest van de wereld varieert het ontbijt per regio (en per familie). Zo zijn in het Rifgebergte geitenkaas en olijven populair, terwijl je aan de Atlantische kust ook vaker vis of sardientjes op tafel ziet verschijnen. In grotere steden als Marrakech of Fès zie je ook meer invloeden van de moderne keuken terugkomen: avocado’s, croissants of zelfs Nutella. Het regionale karakter maakt het Marokkaans ontbijt nog interessanter dan dat ’t al is.
Zelf aan de slag? Heerlijke tips en inspiratie
Zin gekregen om het Marokkaanse ontbijt naar je eigen keukentafel te brengen? Begin klein, met msemen of baghrir. Serveer er honing, boter, olijfolie en muntthee bij en je hebt meteen al dat warme, gastvrije gevoel te pakken. Het is eenvoudiger dan het lijkt, en je kunt het ontbijt natuurlijk helemaal aanpassen naar je eigen smaak.
@foodyouluv A newly opened cafe in London serving a variety of Moroccan dishes 🫶🇲🇦 #londonfood #londonbreakfast #londonbrunch #londonfoodguide #londoncafe #londonhotspots #halalfoodlondon #londonhalalrestaurant #halalbrunchlondon #moroccanfood #breakfastlondon #foodtiktok
Meer over Marokkaanse specialiteiten
- Harira (Spicy Marokkaanse soep met kikkererwten)
- Rziza: Marokkaanse pannenkoekjes met veel deegsliertjes
- M’hanncha: een Marokkaanse taart in de vorm van een slang