Redactie
Redactie Inspiratie 10 apr 2013
Leestijd: 2 minuten

Gezond & veelzijdig Aziatisch ingrediënt: kombu

In China en Japan wordt het al ééuwenlang gegeten: kombu, een bepaald soort zeewier. Langzaam maar zeker duikt dit supergezonde ingrediënt ook bij ons steeds vaker op in winkels en restaurants. Hoera!

Want zeewier is niet alleen ontzettend lekker; het is ook veelzijdig én het heeft een medicinale werking. Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten zeewier, maar wij hebben alles over kombu voor je op een rijtje gezet.

Kombu

Kombu staat vooral centraal in de Chinese en Japanse keuken en wordt staat in veel Aziatische landen zelfs dagelijks op het menu. In Nederland is het eigenlijk alleen in gedroogde vorm te koop.

Voordat je het kunt verwerken in een salade, soep of rijstgerecht zul je het dus eerst even een kwartiertje moeten weken in water. Maar dan is het ook meteen ready to use!

Umami-smaak
Kombu is een een natuurlijke smaakversterker met een krachtige, bouillonachtige smaak. Door dit zeewier toe te voegen aan je (Aziatische) gerechten geef je het een lekkere ‘umami’ smaak, welke wordt gezien als één van de vijf basissmaken, naast zoet, zuur, zout en bitter. Kombu is daarom ook perfect om te verwerken in vegetarische gerechten, als vervanger van de krachtige smaak van vlees.

Dosis gezondheid
Health freak? Een aantal keer per week zeewier eten geeft je gezondheid een goede boost. Wat het voor je doet? Het verminderen van ontstekingsreacties, voorkomen van kanker, maar ook: werken aan een mooi, slank lichaam. Het eten van zeewier remt namelijk de eetlust, zorgt voor een verzadigd gevoel én helpt bij de vertering van je eten. Kook hiervoor een stukje zeewier mee met al je granen en peulvruchten. Daarnaast wordt kombu ook ingezet als natuurlijk medicijn voor schildklieraandoeningen.

Waar gebruik je het voor?
In Japan wordt kombu traditioneel gebruikt in dashi, een bouillon. Maar: je kunt kombu steeds weer op een andere manier gebruiken. Wikkel het eens om een stukje vis en schuif het in de oven, verwerk het in rijstgerechten en stoofpotten of kook een stukje mee met granen en peulvruchten. Kombu is ook heerlijk als groente in een salade of als krachtige smaakmaker in soep. Je kunt het zelfs gebruiken in dressings en marinades.

Kombu kan je gedroogd (en geweekt) gebruiken, maar ook geroosterd of gebakken. En wist je dat je, als je zeewier gebruikt in bijvoorbeeld soepen, je het keer op keer kunt gebruiken tot het stuk gekookt is? Zo kun je één reepje kombu meerdere keren gebruiken. Cheap & culy! Laat het tussendoor goed drogen op een schaaltje (niet afdekken!).

Waar koop je het?
Gedroogde kombu is echt zo’n basisproduct voor in je voorraadkast, het is namelijk maandenlang houdbaar. Het enige nadeel: zeewier is over het algemeen vrij prijzig. Drie gedroogde bladen kombu kosten ongeveer €2,60.

Kombu is tegenwoordig op steeds meer plekken verkrijgbaar. Je koopt kombu bijvoorbeeld bij de toko of de natuurvoedingswinkel, waarbij Clearspring één van de bekendste merken is.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.