Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 22 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Weekmenu: 7 x de lekkerste recepten van topkoks (dat kun jij ook!)

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Deze week ontlenen we onze inspiratie aan bekende topkoks en andere culinaire helden.

Van Jamie Oliver tot Nigella Lawson: ze komen allemaal voorbij.

Meer inspiratie nodig? Bekijk alle weekmenu’s!

Oh, en maak jij één van deze recepten klaar komende week? Maak er een foto van, deel deze op je stories (of je Insta-grid) met #culyhomemade en @culynl en wij delen jouw foto via ons Instagram-account!

Maandag

Nog restjes groenten over van vorige week? Je kunt ze allemaal kwijt in Matt Prestons (dat jurylid van MasterChef, ja) chow mein now. Die naam is afgeleid van een gerecht dat tsap seui heet, oftewel ‘verschillende restjes’. Ideaal voor de maandag!

Bij het gerecht moet je je een soort tjap tjoy met noedels voorstellen, maar dan beter. Schrik niet van de ingrediëntenlijst; de chow mein now is juist lekker snel klaar.

Chow Mein Now van Matt Preston
Yummy Quick Easy - Matt Preston

> Naar recept: Chinese chow mein now (tjap tjoy met noedels) van Matt Preston

Dinsdag

Jamie Oliver heeft een nieuw kookboek! Uiteráárd met recepten die hem (en zijn gezin) de lockdown door sleepten. Dat was onder andere deze ovenschotel met een heleboel groenten. Vitaminen zijn goed voor de weerstand, toch?

Jamie: “Lekkere manieren om aan onze dagelijkse dosis gezonde dingen te komen zijn altijd welkom, dus ik word hier wel blij van.” Wij ook!

Groenten uit de oven
Bron: © David Loftus, Levon Biss & Paul Stuart

> Naar recept: Zalige groenten uit de oven (uit het nieuwe kookboek van Jamie Oliver)

Woensdag

Ottolenghi en Oliver bleken hetzelfde idee te hebben: ook van de hand van de Israëlische kok ligt inmiddels een lockdown-proof kookboek in de winkel. Wederom met lekker veel groenten, uiteraard.

De chef creëerde bijvoorbeeld deze zalm met za’atar, sumak, tahin en citroensap – een typische Ottolenghi-smaak die je Oosterse kookskills moeiteloos naar een hoger niveau brengt.

Za’atar-zalm met tahin
Bron: Shelf Love, Yotam Ottolenghi

> Naar recept: Za’atar-zalm met tahin uit de nieuwe Ottolenghi: Shelf Love

Donderdag

Tijd voor wat Hollandse trots! Sterrenchef Syrco Bakker runt al sinds zijn 25e (!) de keuken van Pure C** in Cadzand, en voegt dan ook wat Zeeuwse tinten toe aan dit weekmenu.

Met deze Indonesische nasi met garnalen uit Zeebrugge brengt Syrco Bakker een ode aan zijn roots én aan zijn woonplaats. Fusion op z’n best, zeggen maar.

nasi goreng van Syrco Bakker
Bron: njam!

> Naar recept: Nasi goreng met garnalen en paksoi van sterrenchef Syrco Bakker

Vrijdag

Ja, ook topkoks eten fastfood. En hoe! Nigella Lawsons burger met gefrituurde kip is god-de-lijk. De burger maak je zelf, van kippendijfilet gemarineerd in kefir (of yoghurt) en kruiden.

Ja, het kost je een stuk meer tijd dan een ritje langs de McDrive. Maar we beloven dat je er geen spijt van zult hebben.

Sandwich met gefrituurde kip
Bron: Koken, eten, leven van Nigella Lawson

> Naar recept: Goddelijke sandwich met gefrituurde kip van Nigella Lawson

Zaterdag

Guanciale. Knoflookspread. Sergio Herman. Ben je al om? Zo nee, dan gebeurt dat ongetwijfeld als je deze fantastisch smaakvolle pasta proeft. Echt, zo begrijp je ineens hoe Hermans restaurant Le Pristine* in Antwerpen al binnen een jaar een Michelinster kreeg.

Ook een heel fijn recept voor wie vriendne of familie op bezoek krijgt – met Italiaans maak je nu eenmaal iedereen blij.
liggend beeld pipe rigate met krab en guanciale van Sergio Herman
Bron: New Italian, Sergio Herman

> Naar recept: Pipe rigate met guanciale en krab uit de nieuwe Sergio Herman

Zondag

Ligt er standaard een half-beschimmeld restje geraspte kaas in je koelkast en zijn de komkommers nog maar nét herkenbaar als je ze in de groene bak gooit? Dan moet je Van Bovens Leftovers in huis hebben. Yvette van Boven voorziet je bij elk recept van een opmaakrecept, dat je bijvoorbeeld de volgende dag als lunch kunt eten.

Dus: doe je maandag-zelf een plezier en maak op zondag vast deze waterkerssalade met eend en sinaasappel. Kun je de dag erna van wraps met eendsalade & avocado-waterkersmayo genieten!

Waterkerssalade met eend (of kip) & sinaasappel uit Van Bovens Leftovers
Bron: Van Bovens Leftovers

> Naar recept: Waterkerssalade met eend en sinaasappel (+ opmaakrecept) van Yvette van Boven

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.