Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 8 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Bhurta met vissticks van Nigella Lawson: comfort food tot-en-met

Dit recept is typisch Nigella: troostend, goddelijk en zonder gedoe. Bhurta is een gerecht dat veel voorkomt in India, Bangladesh en Pakistan. Nigella’s versie bevat vissticks (Nigella: “Ik achtte de visstick geen recepten waard. Maar bhurta met vissticks is andere koek”), spinazie, gember, mosterd, limoen, koriander en ingelegde roze uien. En geef nou toe: je wil toch meteen met je gezicht in dat bord duiken? Het recept komt uit haar nieuwste boek ‘Koken, eten, leven‘.

Voor haar nieuwe boek Koken, eten, leven schreef Nigella Lawson weer fantastische verhalen op over koken en eten en geeft ze ons 100 nieuwe recepten ter inspiratie. Zoals deze bhurta met vissticks.

Nee, wij hadden ook nog nooit van bhurta gehoord. Nigella kwam het gerecht op het spoor door een tweet van politiek journalist Ash Sarkar, waarin ze dit kostje aanprees, zo schrijft ze in haar boek. Nigella raakte geobsedeerd, ging op onderzoek uit, dook de keuken in en… kwam er met dit goddelijke recept weer uit.

Bhurta met vissticks
Bron: Koken, eten, leven

Bhurta met vissticks

1. Bereid de roze ingemaakte ui zo lang mogelijk van tevoren: minstens 2 en maximaal 24 uur. Snijd een halve rode ui (of gebruik een hele ui als je dat wilt, want je zult ze graag bij veel andere dingen eten) in dunne halvemaantjes. Doe deze in een pot met een deksel, of in een kom die je kunt afdekken. Giet er rodewijnazijn (of limoensap) over terwijl je de ui naar beneden duwt tot alles net onderstaat. Leg het deksel op de pot of dek de kom af en laat de ui trekken.

2. Verwarm als je de bhurta wilt gaan maken en eten, de oven voor op 220°C/ hetelucht 200°C. Pel intussen de 2 middelgrote uien en snijd ze in dunne halvemaantjes, verwijder de zaden van de chilipepers (of zo je wilt niet) en snijd de pepers in dunne ringetjes, en pel de knoflook. Heeft de gember een harde schil, schil hem dan (met de punt van een theelepel) en rasp hem fijn tot je 1 eetlepel vol hebt.

3. Leg als de oven heet is en de ingrediënten klaarliggen de vissticks op een bakplaat en bak ze 20-25 minuten; dit is misschien iets langer dan de verpakking aangeeft, maar zorgt ervoor dat het paneerlaagje lekker krokant wordt.

4. Verhit intussen de olie in een grote koekenpan (ik gebruik een wokvormige roerbakpan) en bak de uien op matig-laag vuur 20 minuten onder regelmatig roeren tot ze goudgeel en zacht zijn.

5. Voeg de plakjes chilipeper toe, blijf nog 3 minuten roeren, roer dan de geraspte gember erdoor, pers of rasp de knoflook boven de pan en roerbak alles nog 2 minuten. Roer de mosterd en het zout erdoor. Voeg de spinazieblaadjes toe en laat ze al roerend in 2-3 minuten slinken.

6. Neem de pan van het vuur en ga verder met de vissticks. Breek ze met een spatel in enkele stukken en voeg ze toe aan de inhoud van de wok of koekenpan. Hussel alles door elkaar zodat de stukken visstick nog wat kleiner worden en strooi de koriander erover.

7. Serveer het gerecht met de roze ingemaakte ui en voeg naar keuze meer gehakte koriander toe.

Koken eten leven - Nigella Lawson

Koken, eten, leven – Ingrediënten, recepten en verhalen van Nigella Lawson (Atlas Contact) is te koop voor € 29,99. 

Meer recepten uit Koken, eten, leven: