Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 10 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Za’atar-zalm met tahin uit de nieuwe Ottolenghi: Shelf Love

Voor de eerste keer krijg je een kijkje in de Ottolenghi Test Keuken: dé plek waar al die goddelijke gerechten met die kenmerkende Ottolenghi-touch ontstaan. Want in het nieuwe boek Shelf Love vind je vernieuwende gerechten uit de voorraadkast, bedacht door het Ottolenghi-team ten tijde van de lockdown. Dit recept voor za’atar zalm met tahin staat bijvoorbeeld binnen een mum van tijd op tafel.

Yotam Ottolenghi schreef dit boek samen met Noor Murad, vast onderdeel van het Ottolenghi-team. Het ontstond tijdens de lockdown, toen het team besloot om steeds meer verhalen, berichten en video’s vanuit hun kookstudio in Londen te delen op social media. Dat was zó’n succes, dat het resulteerde in een nieuw boek: Shelf Love. En o ja, dat boek kun je winnen (zie onder)!

Zalm met tahin

Yotam & Noor: “Als u nooit eerder zalm met tahin heeft gecombineerd, dan staat u hier een echte traktatie te wachten. In deze versie wordt tahin gemengd met kruidige za’atar en zure sumak, onze alom bekende en zeer gekoesterde basisingrediënten in de keuken.

Wij raden u met klem aan de romige, nootachtige tahin te kiezen die afkomstig is uit landen in de Levant. Eet het gerecht zo snel mogelijk na bereiding, omdat verwarmde tahin niet erg lang lekker blijft en ook niet goed opgewarmd kan worden.”

Hoe herken je goede tahin?

Za’atar-zalm met tahin
Bron: Shelf Love, Yotam Ottolenghi

Za’atar-zalm met tahin

  1. Verhit de oven tot 220 °C.
  2. Dep de zalm droog en bestrooi hem met zout en peper. Roer in een klein schaaltje de za’atar en sumak door elkaar en strooi het mengsel over de hele bovenkant van de zalm zodat er een korst ontstaat.
  3. Zet een grote ovenvaste sauteerpan op halfhoog tot hoog vuur en doe er 1 eetlepel olie in. Voeg als de olie heet is de spinazie toe met een snuf zout en peper en laat hem 2-3 minuten koken tot hij net geslonken is.
  4. Leg de zalm erop met het vel aan de onderkant, en besprenkel de bovenkant van de vis met 2 eetlepels olie. Zet hem 5 minuten in de oven.
  1. Klop intussen in een kleine mengkom de tahin met de knoflook, 2½ eetlepel citroensap, een flinke snuf zout en 100 ml water door elkaar tot de saus glad en vrij vloeibaar is.
  1. Haal de pan uit de oven als de saus klaar is en giet de tahinsaus rondom de zalm (maar niet óver de vis). Zet de pan nog 5 minuten terug in de oven tot de vis volledig gaar is en de tahinsaus borrelt. Schep het overgebleven citroensap en de olie erover en bestrooi met de koriander en extra sumak.

Maak uw eigen versie:

– Vervang de zalm door een andere duurzaam gevangen vis, en pas zo nodig de bereidingstijden aan.

– Gebruik een andere bladgroente dan spinazie, bijvoorbeeld boerenkool of snijbiet.

Win Shelf Love van Ottolenghi!

Wil jij dit fantastische nieuwe kookboek van Ottolenghi en Noor Murad winnen? Culy mag van Fontaine Uitgevers drie exemplaren weggeven aan gelukkige Culy-lezers.

Stuur een mail naar [email protected] met in de onderwerpregel ‘Shelf Love‘ en vertel ons wat jouw favoriete voorraadkastingrediënt is en waarom. Vergeet niet om je adresgegevens te vermelden.

Meedoen kan t/m 24 oktober. De winnaars van de boeken krijgen bericht via e-mail. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd).

Shelf Love Ottolenghi

> OTK – Shelf Love van Yotam Ottolenghi en Noor Murad (Fontaine Uitgevers) is nu te koop voor € 24,99.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.