Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 18 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Zalige groenten uit de oven (uit het nieuwe kookboek van Jamie Oliver)

Kun je het geloven: Jamie Oliver heeft inmiddels zijn 25e (!) kookboek uitgebracht. De nieuwe Jamie heet Samen eten: Aan tafel! en staat vol met recepten die The Naked Chef en zijn gezin door de lockdown sleepten. Daarin draaide immers alles in huize Oliver om ouderwets gezellig samenzijn. Mét lekker eten natuurlijk! Deze zalige groenten in de oven vindt iedereen lekker, wedden?

Laat het maar aan Jamie Oliver over om een vega gerecht te bedenken bomvol groenten dat barst van de smaak. In zijn nieuwe kookboek  Samen eten: Aan tafel! vind je de perfecte recepten voor heel veel onvergetelijke etentjes aan de keukentafel. Zoals dit recept met zalige groenten, krokant filodeeg en een romige topping van feta.

Jamie: “Lekkere manieren om aan onze dagelijkse dosis gezonde dingen te komen zijn altijd welkom, dus ik word hier wel blij van.”

Watermeloenspiesjes van Jamie Oliver (met komkommer, feta, peterselie & ham)

Groenten uit de oven
Bron: © David Loftus, Levon Biss & Paul Stuart

Zalige groenten uit de oven

Van tevoren

Als je wilt, kun je de voorbereidingen ook op de dag zelf doen. Pel en snijd de uien en knoflook in dunne ringen en plakjes en doe samen met 1 eetlepel olijfolie, de gemalen koriander en de olijventapenade in een grote, zware braadpan op matig vuur en roer regelmatig. Om de smaak van de groenten intenser te maken, gaan we ze even schroeien in een grote droge pan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Verwijder daarvoor de zaadjes uit de paprika’s, boen de zoete aardappels schoon en snijd ze samen met de portobello’s en courgettes in stukjes van 3 cm. Rooster de groenten nu per soort, tot ze licht geschroeid zijn, en doe ze in de braadpan. Doe de tomaten erbij, prik ze stuk met een lepel en voeg 2 blikjes water toer. Laat de groenten 30 minuten pruttelen, of tot de zoete aardappels zacht zijn. Voeg naar smaak peper en zout toe, laat ze afkoelen en dek ze af. Klop de eieren intussen in een kom door de yoghurt, kruimel de feta erbij, dek de kom af en zet beide een nacht in de koelkast. 

Op de dag zelf

Bouw de schotel nu op. Gebruik de helft van de bos oregano om een grote braadslede  of bakplaat met olie in te vetten. Leg op een na alle vellen filodeeg overlappend, met overhangende randen, erin en kwast ze gaandeweg in met olie. Strooi de basmatirijst in een egale laag erin. Laat de witte bonen uitlekken, spreid ze uit over de rijst en giet je groentestoof erop. Leg het resterende vel filodeeg verkreukeld erop. Vouw de overhangende randen eroverheen, kwast de bovenkant in met olie en dek af tot gebruik. 

Serveren

Verhit de oven tot 180˚ C en zet de pan groenten 1 uur onder in de oven. Haal de pan uit de oven, breek het krokante deeg met een lepel en schep de romige topping erop. Wrijf de overgebleven oreganoblaadjes in met wat olie, strooi erover en zet de pan nog 40 minuten in het midden van de oven, of tot alles goudbruin is. Heerlijk met een simpele salade. 

Calorieën: 580 kcal, vet: 13,7 g, verz. vet: 5,3 g, eiwit: 24 g, koolhyd.: 96,2 suiker: 21,3 g, zout: 1,3 g, vezels: 11,2 g

Samen Eten Jamie Oliver

Samen eten: Aan tafel! van Jamie Oliver (Kosmos Uitgevers) is nú te koop voor € 32,50.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.