Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 27 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Goddelijke sandwich met gefrituurde kip van Nigella Lawson

Één blik op deze sandwich met gefrituurde kip van Nigella Lawson en we dachten: dit willen we op een t-shirt. Of beter nog: op ons bord. Want het is niet alleen een pláátje, het is ook nog eens een goddelijke kipburger.

De nieuwe Nigella

Volgens Yotam Ottolenghi is Nigella’s nieuwe boek Koken, eten, leven misschien wel het beste kookboek van het jaar.

Nu kwam Koken, eten, leven nog op de drempel van 2020 uit, maar ook in 2021 verlangen we gretig naar het comfort, het plezier en de heerlijke manier van schrijven waarmee Nigella ons altijd weer weet te behagen. We liggen – ook nu weer – aan haar culinaire voeten in adoratie.

Voor haar nieuwe boek Koken, eten, leven schreef ze weer fantastische verhalen op over koken en eten en geeft ze ons 100 nieuwe recepten ter inspiratie. Zoals deze sandwich met gefrituurde kip. Die wil je toch maken?

Sandwich met gefrituurde kip
Bron: Koken, eten, leven van Nigella Lawson

Sandwich met gefrituurde kip van Nigella

1. Schenk de kefir, karnemelk of yoghurt in een kleine schaal en roer de halve theelepel gerookte paprikapoeder, de halve theelepel zout, het citroensap, de dijonmosterd en de ahornsiroop erdoor. Pel en pers of rasp de knoflook en voeg die ook toe. Roer goed, voeg de kippendijfilet toe en wentel die goed door de marinade. Dek de schaal af en zet hem minstens 4 uur en maximaal 2 dagen in de koelkast. (Als je gewoon niet zo lang kunt wachten, zet de kip in de marinade dan 20-40 minuten op het aanrecht.)

2. Haal de kip, in de marinade, tijdig uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen voor je het vlees gaat bereiden.

3. Meng in een lage schaal de bloem met de resterende kwart theelepel van zowel het paprikapoeder als het zout. Schep het vlees uit de marinade, maar schud die er niet af. Haal beide kanten van de kipfilets door de gekruide bloem, doop ze dan weer kort in de marinade en haal ze nogmaals door de bloem. Deze dubbele bewerking is nodig om een dikke, grove laag te krijgen. Je kunt de gepaneerde kip in de schaal met bloem laten liggen tot je gaat frituren.

4. Meng de knoflookmayonaise met de crispy chilli in oil en honing en bestrijk er beide helften van een opengesneden hamburgerbroodje (of twee sneetjes brood) mee. Zet een bord met een laag keukenpapier naast het fornuis (maar niet gevaarlijk dichtbij!) voor als je na het frituren van de kip overtollig vet kwijt wilt.

5. Verhit een laag olie van circa 3,5 cm in de pan van je keuze tot een klein stukje brood daarin vrijwel direct goudbruin en krokant wordt; wil je precies werken en heb je een keukenthermometer, zorg dan dat het vet 190°C is als de kip erin gaat (en circa 180°C tijdens het bakken).

6. Leg met een tang de kippendij voorzichtig in de hete olie en bak hem 3 minuten aan elke kant; het buitenste laagje moet diep goudbruin en heel krokant en de kip door en door gaar zijn. Schep de kip op het met papier beklede bord en laat een paar minuten staan terwijl je wat ijsbergsla in reepjes scheurt en je tafelzuur klaarzet. Leg een handvol slareepjes op de mayo op de onderste helft van het broodje en leg daar de gefrituurde kip op, gevolgd door kimchi, roze ingemaakte uien en ander tafelzuur naar keuze. Strooi er wat meer sla over en druk de bovenste broodjeshelft of tweede snee brood erop. Pas op: ik heb meer dan eens mijn mond gebrand.

Koken eten leven - Nigella Lawson

Koken, eten, leven – Ingrediënten, recepten en verhalen van Nigella Lawson (Atlas Contact) is te koop voor € 29,99. 

Meer fried chicken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.