Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 13 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Kwee Klepon (zoete balletjes met palmsuiker, kokos en pandan)

Etentjes thuis waren nog nooit zo lekker als in Groente Menu’s. In dit nieuwe kookboek van chef Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz (van restaurant Triptyque) worden je met 13 uiteenlopende menu’s de meest toffe ideeën voorgeschoteld. Uiteraard volgens hun bekende 80/20-filosofie: 80% groenten, 20% vis of vlees. Deze Kwee Klepon komt van de ‘Indo tafel’ uit het boek.

Wil je thuis een lekker etentje serveren, dan is daar altijd het vraagstuk wat bij elkaar past. In Groente Menu’s geven Niven en Virginie je complete menu’s vol leuke, simpele gerechten met wow-factor waarmee je een tafel vol kunt bouwen. Van een Bourgondische tafel (met het befaamde briochebrood van Triptyque) tot aan fancy Dutch Cuisine tot aan een tafel waar de Spaanse zon boven schijnt.

Je kunt elk menu ook deels maken, bijvoorbeeld voor met z’n tweeën. De recepten zijn zó praktisch en lekker dat je er namelijk gewoon elke dag uit wil koken. Deze zoete Kwee Klepon van de ‘Indo tafel’ zijn een van de favorieten van chef Niven uit het boek. En ze zijn nog makkelijk om te maken ook!

Wat is pandan en wat kun je ermee doen?

Kwee Klepon
Bron: Mitchell van Voorbergen

Kwee Klepon

Breng in een grote, hoge pan ruim water aan de kook.

Verdeel de kokosrasp over een diep bord en zet er een schaal naast om de klepon straks op te serveren.

Meng het ketanmeel met de pandanessence en 210 ml koud water. Kneed dit tot een elastisch maar relatief droog deeg. Voeg eventueel wat extra water toe als het deeg scheurt, maar zeker niet te veel, anders kun je het straks niet tot balletjes rollen.

Verdeel het deeg in kleine stukjes en druk ze plat in je handpalm. Snijd de goela djawa in kleine blokjes van een halve cm tot 1 cm. Leg op elk stukje deeg een blokje goela djawa en rol het geheel tot een mooi rond balletje; het gewicht per balletje is ongeveer 10 g. Draai op deze manier balletjes van gelijke grootte. Doe de balletjes vervolgens in de pan met kokend water en wacht tot ze komen bovendrijven. Laat de klepon nog 1 minuut zachtjes koken en schep hem dan met een draadspaan uit de pan. Doe dit heel voorzichtig, want de goela djawa aan de binnenkant is vloeibaar geworden.

Rol de balletjes vervolgens voorzichtig door de kokosrasp en leg ze daarna op de schaal. De klepon is nu klaar om gegeten te worden.

Groente Menu's

> Groente Menu’s (Kosmos Uitgevers) van Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz is nu te koop voor € 29,99. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.