Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 5 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

7 x nieuwe restaurants om naar uit te kijken

We mogen weer! De lockdown is voorbij voor de horeca: restaurants mogen weer mensen ontvangen! Een aderlating natuurlijk voor de horecaondernemers en voor iedereen die ernaar snakt om uit eten te gaan. Culy zet alvast zeven nieuwe restaurants door heel Nederland op een rijtje om naar uit te kijken.

Nieuwe restaurants om naar uit te kijken

Wils Bakery Café in Amsterdam

Joris Bijdendijk opende afgelopen week een nieuwe zaak aan het Amsterdamse Stadionplein (nummer 24): Wils Bakery Café. Volgens de chef “het bourgondische zusje van restaurant Wils, een combi tussen bakkerij en Franse bistro”. Wij gingen de boel voorproeven en vielen als een blok voor het zuurdesem (dat je dus kunt kopen voor thuis), de slavink van konijn en het huisgemaakte softijs.

> Check hier ons verslag van Wils Bakery Café

Frontaal Little Bar in Utrecht

Culy haalde onlangs nietsvermoedend een biertje op bij Little Beer Shop; die leuke bierwinkel in Utrecht, toen eigenaar Fred ons meevoerde naar een leegstaand pand even verderop. Daar opent hij samen met brouwerij Frontaal in het voorjaar een geweldige nieuwe hotspot: Frontaal Little Bar.

In dit proeflokaal zullen altijd 30 wisselende bieren op de tap zijn en eet je borrelplanken deluxe die daar perfect bij matchen. Bijvoorbeeld met sliders (kleine hamburgertjes) of mac ‘n cheese balls. Lekker laagdrempelig borrelen dus, maar dan wél met die geweldige bier pairing die soms nog weleens mist in dat soort etablissementen. Wij zijn nu al fan!

> De crowdfunding is nog bezig: je kunt helpen om deze plek te realiseren. 

Renilde in Rotterdam

Chef Jim de Jong ken je misschien nog wel van zijn fantastische restaurant De Jong in de hofbogen in Rotterdam. Dat zwaaide hij in juli vaarwel, ready om aan een volgende uitdaging te beginnen. Die heeft hij nu gevonden bij Renilde: een restaurant in het Depot van museum Boijmans van Beuningen. Ook hier wil je niet anders dan je overgeven aan het chef’s menu van Jim, waarbij hij drie, vier of vijf gangen voor je kookt.

Renilde is nú open voor lunch en diner.

Restaurant Rotonde in Rotterdam

Het leek zo mooi: na heel hard werken en proefdraaien opende restaurant Rotonde op 1 december haar deuren… en toen volgde al heel snel een lockdown. Terwijl dit één van de meest interessante nieuwe horecazaken van Rotterdam is! Snel erheen dus.

Bij Rotonde draait het om lokaal geteelde groenten en natuurwijn. “We laten ingrediënten in hun waarde door ze zo puur mogelijk te bereiden. Dat maakt het niet minder avontuurlijk; door bijzondere combinaties, groenten waar je misschien nog nooit van hebt gehoord én een glas natuurwijn dat tot nadenken aanzet, hopen we je te overweldigen”, aldus eigenaren Jord, Birk en Roy. Verwacht gerechten als boerenkool met bessenwier, veenbes en mosterd of aardpeer met wortel, vijgenblad en pompoen.

Restaurant Noor in Hoogkerk (Groningen)

Marleen en Jeroen Brouwer rockten onlangs nog de culinaire uitdaging van het zo goed mogelijk reproduceren van een Liga koek in Snackmasters. Daarnaast verkochten ze in 2021 hun befaamde sterrenrestaurant De Loohoeve (in Schoonloo). Binnenkort is het zover: dan openen ze hun nieuwe restaurant in het Groningse Hoogkerk.

De zaak krijgt de naam restaurant Noor en is gevestigd in de bijna honderd jaar oude Theresiakapel. “Het wordt eigenlijk een De Loohoeve 2.0, maar dan in Groningen”, aldus Jeroen tegen RTV Noord. De officiële opening staat gepland voor 1 maart.

BlueBlood in Den Haag

De naam van het Haagse restaurant BlueBlood dat dit voorjaar zijn deuren zal openen, verwijst niet alleen naar het koninklijk huis, maar ook naar de signature dish: kreeft. Want die heeft immers óók blauw bloed. Mooi verhaal, mooi interieur (we hebben de plaatjes al gezien) en dan gaat het hier ook nog eens draaien om de interessante Nikkei-cuisine (de liefdesbaby van de Japanse en Peruaanse keuken).

Wie er precies gaat regeren over de keuken is nog niet bekend. Maar de plannen klinken nu al lekker veelbelovend. BlueBlood opent naar verwachting in het voorjaar aan de Zeestraat in Den Haag.

Blueness Antwerp

Het wordt nog lastig kiezen als je binnenkort bij Sergio Herman wil gaan eten. De sterrenchef opent in het voorjaar een nieuwe zaak vlakbij zijn huidige restaurant; Le Pristine (en Frites Atelier trouwens ook). Dat wordt een nieuwe versie van Blueness, het restaurant dat hij al heeft in Cadzand.

Het concept wordt ietsje anders dan de Nederlandse versie: er wordt een Frans-Japans geïnspireerde keuken (denk: miso chicken van de robatta grill en langoustines met dashi beurre blanc en bloemkool) geserveerd. De zaak zal worden bestierd door twee powervrouwen: Chef Jaclyn Kong en maître Dorine Van den Eynde.

Putaine in Rotterdam: drijvend restaurant van de mensen achter Héroine

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.