Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 3 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Alles over poiré: cider maar dan van peren (en misschien wel nóg lekkerder)

Cider is een drankje dat perfect is voor de ‘liever niet wijn -en bierdrinker’. Deze toegankelijke, zoetige vergiste drank is  voornamelijk bekend geworden door de met appel geproduceerde ciders. Maar dames en heren, een cider gemaakt van peren kon ook niet achterblijven. ‘Poiré’ is sterk in opkomst.

Je kunt appels niet met peren vergelijken dus in dit geval kiezen wij voor peren: alles over poiré.

Vergist cider-perensap

Ciders worden gemaakt van 100% vergist en gefermenteerd fruitsap. Hier wordt doorgaans ook geen extra suiker aan toegevoegd, waardoor de maker ervoor kan kiezen om de drank op haar eigen, natuurlijke suikers te laten vergisten.

Uiteindelijk ontstaat er een (licht) mousserende, subtiel zoete drank, die gemakkelijk wegdrinkt: meestal bevat een poiré tussen de 2 en 8,5% alcohol.

Welk peertje?

Voor het maken van poiré a.k.a ‘perry’ worden er ciderperen gebruikt. De ciderperen zijn hoger in ‘t zuur en rijker aan tannines dan de peren die je zo uit het vuistje weghapt. De Blankeney Red peer is een soort die voornamelijk in Engeland gebruikt wordt voor de productie van de drank.

In het Franse Domfront staan de ‘echte’ oude cider-perenbomen. Er is heel wat geduld nodig om de peren van deze bomen uiteindelijk voor poiré te kunnen gebruiken. Je kunt er pas de vruchten van plukken als de boom zich na 50 jaar volledig heeft ontwikkeld. Geduld is een schone zaak zullen we maar zeggen..

Bier of wijn?

Officieel behoren ciderachtigen tot de categorie wijnen, omdat het productieproces overeenkomt met die van de vinificatie. De twijfel tussen ‘is het bier of wijn?’ doet opspelen doordat de drank ook nog vaak in een modern vormgegeven bierflesje op het schap staat. Eigenlijk is dat juist een voordeel: wil je een chiquere poiré dan ga je voor de perencider in wijnfles. Ga je liever voor iets meer casual? Kies dan eentje in bierfles.

Ciders worden ook wel ‘fruit-pet-nat’ genoemd. Doordat het productieproces zo natuurlijk mogelijk verloopt, komt deze overeen met die van de pet-nat wijnen.

> We schreven eerder een artikel over pet-nat wijnen. 

Aperitief

Een poiré kan als fruitig aperitief geschonken worden. Je krijgt ze in verschillende smaken en soorten, net zoals je wijnen verkrijgt. Denk aan droge, frisse, fruitige en zoetige varianten. Het is ook een goed idee om poiré te combineren met desserts, kaas, voor de basis van stoofgerechten en het drankje matcht zelfs lekker met schaal-en schelpdieren.

Wij dronken eerder een héérlijke poiré uit het afhaalpakket van Café Binnenvisser. In voor een glaasje perencider? Ga ‘m daar proeven! Liever meteen wat flesjes voor thuis inslaan? Bestel ze dan hier, hier of de ‘fruit-pet-nats’ hier.

Meer over ciders:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.