Redactie
Redactie Inspiratie 3 dec 2016
Leestijd: 4 minuten

De perfecte borrelplank samenstellen doe je zo

Er gaat weinig boven een goed uitgedachte borrelplank. Ook is het de perfecte manier om goed eten op tafel te zetten, zonder ook maar een secónde teveel in de keuken te staan. En dat is af en toe toch ook wel fijn, nietwaar?

Maar wat maakt nou de ideale borrelplank? Wat ons betreft draait alles om afwisseling. Niks zo fijn als vijf verschillende opties voor je volgende hap hebben, die allemaal verschillend zijn.

Teveel keuze?

Die variatie kan je ook de das omdoen, want wij kunnen daardoor eigenlijk nooit ophouden met lekkere ingrediënten te kopen.

Net als je af wil rekenen, zie je in je ooghoek nog dat stuk kaas liggen wat misschien wel de perfecte balans aan je borrelplank zou geven… En is het niet leuk om naast ganzenrillettes ook varkensrillettes te proeven?

Overleg goed met de kaasboer of slager met hoeveel personen je bent om zo de perfecte hoeveelheid borrelhappen te kopen. Aan de andere kant: wat die avond niet op gaat, is de volgende dag heerlijk op brood.

Kaas

Wat de kaas betreft, blijft variatie ook belangrijk. Wil je die oh zo romige trippelgeroomde koemelk-kaas op je cracker smeren? Snappen we, maar die wordt wel éxtra lekker als je er ook een iets hardere kaas naast serveert, of een roodschimmel.

Ook altijd leuk is het combineren van verschillende soorten melk waarvan de kaas is gemaakt. Kies naast de standaard koemelk-kaas ook eens voor een geiten- of schapenkaas.

Onthoud ook dat niet iedereen van schimmelkaas houdt. Probeer een beetje in te schatten waar jouw borrelpubliek warm voor loopt, zodat je voor hen de perfecte plank maakt.

Charcuterie

Ook op het gebied van vlees kan je alle kanten op. Kies in ieder geval een smeerbare soort, zoals rillette of paté, en een gedroogde variant zoals een goede ham of chorizo.

Een gedroogd worstje wat nog aan tafel gesneden moet worden doet het ook altijd goed. Snijd het dan wel zo dun mogelijk (met een heel scherp mes).

Kies ook eens voor verrassende opties, zoals lardo, bresaola of een bijzonder worstje, zoals een eendenworst.

Sides

Op iedere borrelplank die wij maken gaat in ieder geval kaas, vlees én een frisse tegenhanger van dit alles. Vaak in de vorm van cornichons, maar als dit je iets te zuur is kan je ook voor wat druiven of schijfjes appel gaan.

Ook kan het lekker zijn om wat andere extra’s op de plank te serveren. Denk hierbij aan dadelbrood of kweepeergelei voor bij de kaas, grove mosterd, olijven of een schaaltje noten.

Brood en crackers zijn ook niet geheel onbelangrijk. Onze absolute favoriet wat betreft crackers is en blijft Carr’s.

Qua brood gaan we voor een knapperige baguette, het liefst ook met goede roomboter en goed zout (Maldon zeezout of fleur de sel).

In thema

Zodra je de bovenstaande tips hebt geïnternaliseerd, ben je klaar om in thema’s te gaan denken. Hoe leuk is het om een borrelplank uit een bepaald land, of zelfs bepaalde streek te serveren? Wij helpen je alvast op weg:

Frans

Wat kazen betreft kan je met Franse exemplaren natuurlijk alleen maar winnen. Combineer bijvoorbeeld een romige brie, een harde Comte en een stinkende Epoisses.

Verder kan je de plank nog aanvullen met rillettes, paté de campagne of terrine en een goede gedroogde saucisson. Een schaaltje cornichons erbij en klaar ben je.

Italiaans

In Italië worden de lekkerste gedroogde vleessoorten gemaakt. Wat dacht je van prosciutto of coppa? En bij veel slagers kan je tegenwoordig ook dungesneden porchetta kopen.

Qua kazen grijpen wij graag naar romige maar smaakvolle Taleggio en harde Peccorino. Die laatste combineert prachtig met wat truffelhoning of lang gerijpte balsamico. Mocht je blauwe kaas willen serveren dan is Gorgonzola een veilige maar verrukkelijke keuze.

Een mooie burrata in het midden van je borrelplank werkt ook altijd goed als showstopper. Top hem af met een beetje citroenrasp, olijfolie en goed zeezout.

Als brood eet je hier natuurlijk ciabatta bij, met Italiaanse olijfolie en goed zout. Nog wat olijven, zelfgemaakte pesto en wat kleine tomaatjes en je Italiaanse borrelplank is een feit.

Hollands

Allemaal leuk en aardig, die mediterrane salami, langzaam gegaarde rillettes en stinkkazen, maar soms wil je gewoon een ouderwets Hollandse borrelplank.

Plakjes leverworst en (gerookte) ossenworst mogen daar zeker niet op ontbreken, evenals blokjes kaas. Allemaal het lekkerst in combinatie met een goede klodder mosterd.

Om het uit te breiden leg je nog wat augurken neer, zilveruitjes, Melba toast met filet américain en een lekkere op mayonaise gebaseerde salade; eier-, krab- of kipkerrie salade, bijvoorbeeld.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.