Redactie
Redactie Inspiratie 20 jun 2014
Leestijd: 2 minuten

10 x de allerlekkerste vegaburgers

We houden ontzettend veel van hamburgers en schrijven er dan ook vaak over. Maar ook vegaburgers zijn de moeite waard; er zijn zoveel lekkere variaties. Je kunt eigenlijk van een heleboel ingrediënten een burger maken. We zetten 10 lekkere variaties voor je op een rij.

De basis van een vegaburger

Vegaburgers maken is niet moeilijk. Je moet eigenlijk simpelweg het vlees zien te vervangen door een ander product, en dat is je basis voor een verrukkelijke burger. Die basis moet wel goed kunnen binden: kikkererwten, linzen, quinoa, bulgur en champignons doen het bijvoorbeeld goed.

En verder gaat het precies zoals bij een vlees- of visburger. Voeg je favoriete specerijen aan het ‘gehakt’ toe, broodkruim, en een ei. Goed kneden en vormen tot burgers (een tip daarvoor vind je hier!). Je kunt de burgers hierna even laten opstijven in de koelkast en daarna kun je ze bakken, op een broodje leggen en aankleden met lekkere toppings.

1. Peulvruchtenburger
Hier kun je allerlei peulvruchten voor gebruiken: zwarte bonen, linzen, witte bonen of erwten, bijvoorbeeld. Pureer de peulvruchten en meng met de basisingrediënten.

2. Kikkererwtenburger
Kikkererwten zijn de holy grail van de vega’s. Op Leukerecepten.nl staat een verrukkelijk recept.

Bron: Flickr

3. Maïsburger
Van maïskorrels kun je ook heerlijke vegaburgers maken. Ken je de Indonesische maïskoekjes of Amerikaanse cornfritters? Daar lijkt het een beetje op! Op Chicks Love Food staat een heerlijk recept voor een burger met maïs en kapucijners.

4. Wortelburger
Je kunt ook wortelen als basis gebruiken. Meng deze met een beetje peterselie, wat amandelen, en je hebt een goddelijke en healthy vegaburger.

Bron: Flickr

5. Boerenkoolburger
Boerenkool is helemaal hip. Deze gezonde groente zie je ineens o-ve-ral verschijnen en je kunt er ook goed een burger van maken. Check hier het recept.

6. Walnotenburger
Ook van walnoten kun je een goede en smakelijke burger maken. Op Vegatopia staat een recept om te smullen.

7. Champignonburger
Champignons lenen zich perfect voor het maken van een burger. De structuur die ontstaat als je ze samen met wat bloem, tijm en uiteraard de basis mengt in een keukenmachine is perfect!

8. Quinoaburger
Meng gekookte quinoa met lekkere specerijen en verse kruiden voor een gezonde vegaburger. En hij vult ook nog eens goed. Lekkere yoghurtsaus erbij en smullen maar!

Bron: Flickr

9. Linzenburger
Ook al genoemd onder het kopje peulvruchten, maar linzenburgers zijn een losse vermelding waard, zo lekker zijn ze. Heerlijk met feta en verse munt. Een goed recept vind je op Zoett.nl.

10. Bietenburger
Als je bieten pureert en mengt met wat havermout en de basis, dan heb je in een handomdraai een hemelse burger. Tip: meng er ook nog wat geitenkaas door.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.