Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Inspiratie 23 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Alles wat je wilt weten over mais koken (uit blik én als verse maiskolf)

Een warme, verse maiskolf is wat ons betreft een echte traktatie. We kennen allemaal de maiskolf van de barbecue wel, maar wist je dat mais koken ook ontzettend lekker is? En het fijnste van alles: het is zo klaar.

Als we het in Nederland hebben over ‘mais eten’, dan gaat het altijd over suikermais. Suikermais is – zoals de naam al doet vermoeden – van zichzelf lekker zoet. Daarom heeft mais dan ook niet veel extra poespas nodig om het lekker te maken. Alleen mais koken volstaat meestal al.

Mais koken: zo doe je dat

Maiskolven zijn heel gemakkelijk te koken. Vul een pan met water en breng het water aan de kook met een snuf zout. Verwijder de bladeren van de maiskolven, en leg de schoongemaakte maïskolven in de pan. Je kunt ze ook rechtop zetten als je meerdere kolven tegelijk bereidt.

> Video: handige tip om maïskolven pellen makkelijker te maken

Zorg ervoor dat het kokende water ruim boven de maïs uitkomt en kook voor ongeveer 15 minuten. Giet de maiskolven af, en maak het gerecht helemaal af met een klontje roomboter en wat grove zoutkorrels. Houd je wel van zoet? Dan is het ook lekker om er een beetje suiker overheen te strooien.

Toch liever je mais op een andere manier klaarmaken? Hier vind je nog 2 manieren om maïskolven perfect te bereiden.

Mais uit blik

Kies je voor mais uit blik (bijvoorbeeld van Valle del Sole) dan ben je nog veel sneller klaar. Mais uit blik hoef je namelijk alleen maar even op te warmen in het vocht dat in het blik zit.

Gebruik je de mais bij een koud gerecht, zoals bijvoorbeeld een lekkere salade, zoals deze overheerlijke maïssalade? In dat geval hoef je het blikje mais alleen maar goed uit te laten lekken. Makkelijker kan bijna niet.

Lekkere recepten met mais:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.