Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Culinair nieuws 26 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 100 beste cafés van heel Nederland

Ken je dat gevoel als je een bruin café binnenloopt en de warmte je tegemoet komt? Je hoort glazen klinken, mensen lachen en een fijn muziekje speelt op de achtergrond. Sommigen zijn alleen aan het borrelen, anderen zitten lekker te eten en in de hoek hangt iemand aan de bar die misschien net een biertje teveel heeft gedronken. Dit is het beeld wat een goed, bruin café bij ons oproept.

En om te weten bij welke cafés in Nederland je het beste kunt aanschuiven, heeft Misset Horeca (het vakblad voor de horecaprofessional) een wedstrijd in het leven geroepen: Wat is het beste café van Nederland?

Café Top 100

Sinds 2014 benoemt Misset Horeca elk jaar het beste café van Nederland in hun Café Top 100. En ook dit jaar is er weer een uitgebreide lijst tot stand gekomen met cafés waar je vanaf nu een kijkje wilt nemen.

Een Rotterdamse lijst

Opvallend: dit jaar barst de Top 100 van de Rotterdamse kroegen. Niet alleen de nummer één is een klassieker uit de havenstad, ook de nummers 3, 32, 37, 39, 69, 85 en 100 vind je in Rotterdam. Note to self: zet een kroegentocht in Rotterdam op je to-do-list voor 2020.

De top 100

Genoeg gekletst, hier zijn ze dan. Dit zijn de beste kroegen van Nederland:

 1. Sijf in Rotterdam
 2. Tapperie de Gats in Sittard
 3. Bierboutique in Rotterdam
 4. Beer & Bites in Nijmegen
 5. De Voogd in Sassenheim
 6. Oak34 in Maastricht
 7. De Hete Brij in Zwolle
 8. Salud! in Scharendijke
 9. Brasa in Purmerend
 10. De Klep in Venlo
 11. De Klomp in Delft
 12. De Markies in Leeuwarden
 13. Moeke in Enschede
 14. Pele’s in Deurningen
 15. Koops in Haarlem
 16. In de Karkol in Maastricht
 17. De Toog aan de Zaan in Zuideinde
 18. Gouden Carolus in Hilvarenbeek
 19. Blek in Amsterdam
 20. Proost in Zevenbergen

De complete ranglijst (met maar liefst 100 cafés!) vind je op Misset Horeca.

Waarom is de winnaar de winnaar?

Bij het bezoeken van een café kijkt de jury naar alle details. En dan bedoelen ze ook echt álle details. Zo wordt er bijvoorbeeld gelet op de menukaart; is die vies, of misschien wel schoon maar simpelweg versleten? Allemaal zaken die meetellen in de ranking.

Hoofdjurylid Eline van Urk zegt in een artikel op Misset Horeca: “Je bent een goed café als je je vak serieus neemt, je geen dertien in dozijn café hebt en als je als ondernemer een duidelijk idee hebt over je zaak.”

Ook leuk: Het Kopstootje: dit oer-Amsterdamse fenomeen is volop aan een revival toe en dit is waarom

Sijf in Rotterdam

Winnaar Sijf is een ouderwets café met een no-nonsense mentaliteit. De menukaart is goed uitgedacht, de mensen zijn gastvrij en het café heeft een ziel.

Over het winnende café Sijf: “Ouderwetse gezelligheid met een moderne bedrijfsvoering. Sijf gaat niet met z’n tijd mee, de tijd gaat met Sijf mee.”

Het pand komt nog uit de 19e eeuw en is in de oorlog niet gebombardeerd. Het straalt ouderwetse warmte uit zónder dat het overkomt als een bedacht concept volgens de jury.

Wij krijgen er zin van om een biertje te drinken. Bij welk café ga jij binnenkort een drankje doen?

Dit zijn ook te gekke cafés

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.