Redactie
Redactie Inspiratie 24 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Wij zijn dol op kwarteleitjes: zo kook & combineer je ze perfect

Bij Culy zijn we dól op kwarteleitjes. Doordat ze zo klein en bevlekt zijn staan ze prachtig op tafel, en ze zijn makkelijk te verwerken door soep of salade. Maar je kan ze natuurlijk ook – net als ‘gewone’ kippeneieren – koken of bakken.

Kippenei vs. kwartelei

Hoe een kwartelei zich verhoudt ten opzichte van een kippenei? Bij het bakken wordt het eiwit van een kwartelei iets steviger dan bij een kippenei, maar verder is de smaak vergelijkbaar. Het is vooral het bevlekte jasje van kwarteleieren dat ze zo anders – én aantrekkelijk – maakt.

Verder zijn kwarteleitjes natuurlijk ook een stuk kleiner dan kippeneieren en is hun schil iets dikker, waardoor je ze iets moeilijker breekt.

Kwarteleitjes koken of bakken

Omdat ze zo lekker klein zijn, zijn ze gekookt ideaal als appetizer, door de soep of salade óf als onderdeel van een lunchbox. Voor een zachtgekookt kwarteleitje is 2,5 minuten koken voldoende.

Na 4 minuten is je ei echt hardgekookt. Wij eten ze graag zachtgekookt met een beetje grof zeezout. Gebakken zijn ze lekker bij een zalmtartaartje. En voor de Ottolenghi-fans onder ons: kijk eens naar dit recept: hij gebruikt ze door zijn aardappelsalade.

Kookideeën

Nog meer ideeën nodig? Doe zoals Jeroen Meus en maak er vogelnestjes van. Bij NAZKA serveren ze ‘n gebakken kwarteleitje dan weer bij hun gerecht met Tacu Tacu (een soort Peruaanse rösti) met calamaris en tarbot – geniaal lekker.

Je kunt ze trouwens ook goed crispy bakken en gebruiken als topping op allerlei hapjes, zoals Culy’s Nancy deed bij deze Koreaanse gevulde eieren. In de lente kun je gekookte kwarteleitjes dan weer inzetten bij witte asperges en botersaus.

Kwarteleitjes zijn over het algemeen vrij makkelijk te krijgen: bij grotere supermarkten, bij toko’s of op de markt.

Tacu Tacu uit de Peruaanse keuken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer met eieren?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.