Culy
Culy Inspiratie 24 apr 2015

Alles over halloumi: de ideale kaas om te bakken

Heb jij weleens gekookt met halloumi? Deze van oorsprong Cypriotische kaas lijkt een beetje op een mix van feta en mozzarella én is ideaal om te verwarmen. Culy vertelt je er alles over. 

Halloumi is een kaas gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenkaas, en soms wordt er nog koeienmelk aan toegevoegd. De kaas is van nature erg zout en kent hierdoor veel overeenkomsten met feta. Een groot verschil is echter de structuur, die wat meer gelaagd is en vrij elastisch net als de geliefde mozzarella.

Naast dat het een typisch Cypriotisch product is, zien we het ook veel in de Griekse en Midden-Oosterse keuken.

Hoe gebruik ik het?
Hoewel je de kaas gewoon koud kunt verwerken, vinden wij het veel interessanter om hem te verwarmen. Door het hoge eiwitgehalte ontstaat er tijdens het bakken een natuurlijk krokant laagje wat hemels smaakt. Hierdoor is het de ultieme hoofdrolspeler van een (vegetarische) maaltijdsalade.

Ook smelt halloumi veel minder snel, wat het verwerken nog makkelijker maakt. Tel daarbij op dat de zoute smaak perfect combineert met zoete ingrediënten zoals fruit of honing, en je hebt al snel een goddelijk gerecht op tafel.

Wil je zelf een keer aan de slag? Kijk dan hier voor onze favoriete salade met halloumi of hier voor een recept om zelf halloumi te maken van koemelk.

Waar kan ik het kopen?
Halloumi is steeds bekender aan het worden en daardoor ook makkelijker verkrijgbaar. Hierdoor kun je het ook bij steeds meer supermarkten krijgen, maar mocht je het daar niet kunnen vinden wees dan niet gevreesd. Vaak kun je halloumi bij Turkse supermarkten, toko’s en natuurlijk de kaasboer kopen.

De prijs is ongeveer gelijk aan die van feta, maar dan hebben we het wel over de échte feta en dus niet ‘witte kaas’. Per stuk van ongeveer 225 gram betaal je meestal tussen de €3,- en €3,50.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox

Word lid van de lekkerste community van Nederland

Reageer op artikel:
Alles over halloumi: de ideale kaas om te bakken
Sluiten