Redactie
Redactie Inspiratie 24 apr 2015
Leestijd: 2 minuten

Alles over halloumi: de ideale kaas om te bakken

Heb jij weleens gekookt met halloumi? Deze van oorsprong Cypriotische kaas lijkt een beetje op een mix van feta en mozzarella én is ideaal om te verwarmen. Culy vertelt je er alles over. 

Halloumi is een kaas gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenkaas. Soms wordt daar ook nog koemelk aan toegevoegd. De kaas is van nature erg zout en kent hierdoor veel overeenkomsten met feta. Een groot verschil is echter de structuur, die wat meer gelaagd is en die – net als mozzarella – vrij elastisch is.

Culy Homemade: gevulde tomaten met couscous en halloumi

Naast dat het een typisch Cypriotisch product is, zien we het ook veel in de Griekse en Midden-Oosterse keuken.

Barbecuespiesjes met halloumi
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Hoe gebruik je halloumi? 

Hoewel je de kaas gewoon koud kunt verwerken, vinden wij het veel interessanter om hem te verwarmen. Niet voor niets is halloumi een schoolvoorbeeld van een grillkaas. De beste manier om schijfjes halloumi te grillen is in een grillpan (zo krijg je mooie strepen!), of gewoon in de koekenpan (zo krijg je meer een soort van panterprint).

Culy Homemade: rokerige ovenschotel met halloumi en kerstomaat

Door het hoge eiwitgehalte ontstaat er tijdens het bakken een natuurlijk krokant laagje wat hemels smaakt. Hierdoor is het de ultieme hoofdrolspeler van een (vegetarische) maaltijdsalade, of bijvoorbeeld als vervanger van spek in een BLT (een HLT dus, zoals wij hier deden!).

Halloumi is ook ontzettend lekker bij zoete ingrediënten als honing of fruit. Maak bijvoorbeeld eens een ‘halloumi caprese’ met perzik en tomaat. Je zou zelfs zelf halloumi kunnen maken van koemelk, heb je behoefte aan een tof kookprojectje.

Broodje Halloumi
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Waar koop je halloumi? 

Tegenwoordig vind je halloumi gewoon in de meeste supermarkten. Bij Turkse supermarkten liggen ze zelfs vaak in verschillende varianten zoals spicy halloumi of halloumi met kruiden.

Woon je in België, dan is de kans groot dat je wel ‘ns Berloumi ziet liggen. Dat is halloumi die geproduceerd is in de Belgische gemeente Berlare, een mooi lokaal product. Natuurlijk kun je ook bij de kaasboer vragen of ze halloumi hebben.

Alles over anari: Cypriotische ricotta met de smaak van halloumi

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.