Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 12 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Alles over tepache: de meest spannende frisdrank van het moment

Bacalar, Coba, Local Dealer, Hija De Sanchez,…: wat hebben deze zaken met elkaar gemeen? Los van het feit dat je er fenomenaal goed kunt eten (en met fenomenaal bedoelen we ook écht fenomenaal), is er nog iets. Ze snappen namelijk allemaal wat voor een godendrank tepache is.

Hoe zit dat precies?

Tepache in een notendop

Tepache is een van oorsprong Mexicaans drankje dat gemaakt wordt van gefermenteerde ananas. In Mexico doen ze dat al generaties op generaties, hier verovert het pas sinds kort de culinaire scene. Eindelijk. Want nu we het hebben geproefd, denken we alleen maar: waarom hebben we dit al die tijd niet gekend?

Dat enthousiasme komt voort uit een aantal factoren. Ten eerste past het ontzettend goed bij de huidige fermentatietrend (yep, dat vult het lijstje van zuurdesem, kombucha en miso weer mooi aan), ten tweede is het ook nog eens een goede manier om overrijpe ananassen mee op te maken (handige tip tegen voedselverspilling!). En ten derde? Ten derde is het gigantisch lekker.

En hoe smaakt het dan?

Door de fermentatie heeft tepache een complexe smaak met een mousserend tot bruisend mondgevoel. Denk: een ananasdrankje dat ergens tussen frisdrank, kombucha en een fruitige cider inzit. Om je een idee te geven: om tepache op smaak te brengen worden ook kaneel en bruine suiker toegevoegd.

Tepache wordt koud gedronken en is een sublieme metgezel van een pittige maaltijd (zoals – niet geheel toevallig natuurlijk – vaak het geval is in de Mexicaanse keuken). Of gewoon als aperitiefje op momenten waarop je geen zin hebt om veel alcohol te drinken, maar wél iets verfijnders wil dan een glas water of cola. Daarmee raakt tepache trouwens nog aan een andere trend: die van het steeds bewuster gaan drinken.

Zelf tepache maken

Een drankje om je ogen voor op te houden dus! Bestel het eens bij Bacalar, Coba of Local Dealer (en grote kans dat ook andere goeie Mexicaanse restaurants dit al hebben of snel zullen oppikken). Of maak het gewoon zelf, want Samuel Levie deelde laatst een behoorlijk foolproof recept voor tepache in Het Parool.

Dat is meteen weer een hobby die we aan ons lijstje willen toevoegen aankomende herfst en winter. Want als er iets is dat ons door deze onzekere tijden zal helpen, dan zijn het wel godendranken…

Meer uit Mexico? 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.