Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 20 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… afhalen bij Coba Táqueria in Amsterdam

Onlangs maakten we een reisje naar Mexico. Voor één avondje dan. Coba Táqueria in Amsterdam voerde ons met hun laatste afhaalmenu mee naar het Mexicaanse Michoacan: de staat die bekendstaat om zijn carnitas.

Afhalen bij Coba Táqueria

Bij Coba in Amsterdam-Noord kun je elke zondag een leuk take-away menu afhalen. Het menu is groot genoeg voor twee personen én voor een je reinste taco-party bij je thuis.

Je bestelt het afhaalmenu online en komt het op zondag ophalen bij het restaurant. We krijgen alles netjes ingepakt mee en krijgen er ook nog een roos en een kaars bij, voor de full experience vanuit eigen huis. Als je daar dan ook nog de afspeellijst op Spotify bij opzet, is het olé all the way.

Maar goed, we zijn hier natuurlijk vooral samen bijeen gekomen om het over het eten van Coba Táqueria te hebben. Coba heeft de naam om de meest authentieke Mexicaanse taco’s van Amsterdam te serveren en die naam houden ze hoog.

Het afhaalmenu van Coba Noord
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Wat halen we af?

Onze afhaalmaaltijd van ‘traditional tacos de carnitas’ bestaat uit 8 componenten. Allereerst zijn er de carnitas zelf: varkensvlees dat eerst wordt gebakken en daarna gekonfijt in zijn eigen vet. Daar gaan dan nog sinaasappel en specerijen bij. Het mooie is: alle delen van het varken worden voor dit gerecht gebruikt. Dus reken op mals vlees dat van het bot valt.

Daarbij krijgen we ook cuerito: een gerecht van langzaam geroosterde varkenshuid. En chicharrón: ingelegde, gedroogde varkenshuid die knapperig wordt gefrituurd. Lekker om over je taco’s te verkruimelen, maar ook goddelijk als snack, met bijvoorbeeld salsa, pico de gallo en limoensap. Het stuk chicharrón dat ons over de toonbank van Coba wordt aangereikt is groter dan je hoofd.

Chicharron bij Coba
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Traditional tacos de carnitas

Daar horen dan natuurlijk nog salsa’s bij, zoals de tomatillo and chile de Arbol salsa (met geroosterde tomatillos), avocado and chile jalapeno salsa en pico de gallo (de klassieker op basis van tomaat, ui, koriander en limoensap). We krijgen er ook nog een portie escabeche de nopales bij: prettig zoetzure ingelegde cactus in een frisse escabeche met tijm en oregano.

En vergeet de tortilla’s niet! Want Coba geeft ons 8 gekleurde tortilla’s mee (van zowel gele mais als blauwe mais) die zo geurig zijn dat je je hoofd erop te ruste zou willen leggen.

Nog meer lekkers: twee flesjes Pulq (een straf Mezcal-biertje) en een dessert in de vorm van een stukje dulce de 7 limones: een koud Mexicaans nagerecht op basis van room met limoensap, koekjes en pecannoten.

Coba Mexicaans restaurant
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

En, hoe smaakt het?

We lieten net al even het woord taco-party vallen en, dat is het. Een feest. De hele tafel volgebouwd met bakjes met kleurrijke (bij)gerechten. Het vlees is werkelijk god-de-lijk en smaakt heerlijk op de warme tortilla’s met alle salsa’s erbij. Ook die chicharrón is hemels, al helemaal nadat we ‘m nog even kort hebben opgepiept in de oven (dan wordt ‘ie weer lekker crispy).

Na afloop hebben we nog genoeg kliekjes over om de volgende dag nog een portie lunchtortilla’s mee te maken. Nóg een geluksmomentje dus.

Het take-away menu van Coba is elke zondag af te halen in het restaurant in Amsterdam-Noord. Bestellen kan via de site.

> Ook interessant: Bij deze restaurants in Amsterdam kun je nu afhalen

Taco's carnitas bij Coba
Bron: Justin de Nooijer voor Culy
5 limones taart bij Coba
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.