Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Kooktips 13 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je niet te zuinig moet zijn met boter als je eieren bakt

Sunny side up, scrambled of dubbel gebakken: waarschijnlijk bak je je eitjes al jaren op dezelfde manier. Daar is niks mis mee, maar wat als we je vertellen dat je in al die tijd echt wel een extra beetje boter had mogen meebakken in de pan. Juist door te matigen in botergebruik, loop jij al jaren een nóg beter gebakken eitje mis. Ei.

Wij van Culy willen je niet stimuleren om je ei in een half blok gesmolten boter te laten sudderen. Wel hebben we de volgende tip voor je die zeker weten de textuur van je ei gaat bevorderen. Probeer het eens!

Boter, extra boter en eieren

Het is goed dat je nadenkt over het gebruik van boter in je gerechten, maar je verwent jezelf net even extra als je de volgende keer je ei in een bodempje gesmolten boter bakt. Volgens dit artikel mag deze bodem gecreëerd worden met wel drie (!) eetlepels boter. Misschien gaat dit tegen je principes in, maar dit een keertje uitproberen en zien wat het verschil maakt kan vast geen kwaad.

De boter zal uiteraard in de pan smelten (doe dit op middelhoog vuur), tot het een schuimige, lichtbruine warme massa wordt. Het eiwit kan hierin sneller gaar bakken dan wanneer je minder boter zou gebruiken. Hierdoor krijgt je ei een extra fijne bite mee die je eerder misschien zelfs miste. Je zult zien: geen weke eiwitten meer met dit foefje.

Het ei van Columbus

Zonder gebruik van enige rocket science is deze tip zeker van bruikbare waarde. Het is vooral een aanbeveling om de boter iets bruiner te laten worden om vervolgens hier je ei in te bakken. Zo ontstaat er een nootachtige smaak die je eiergerecht goed zal doen.

Toast wat brood en schep je gebakken ei inclusief beurre zo vanuit de pan op de toast. Smaaksensatie ten top. Een gemakkelijke food lifehack waar je een blij ei van wordt.

Meer recepten met ei:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.