Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 4 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Taqueria Bacalar in Amsterdam: rauw, ruig en authentiek Mexicaans

Mexicaanse restaurants schieten als cactussen uit de grond en daar zijn wij helemaal niet rouwig om. Onlangs heeft Coba – je weet wel, die geweldige eigenzinnige Mexicaan in Amsterdam-Noord – er een soort Mexicaanse neef bij gekregen: Taqueria Bacalar. En deze Mexicaanse hotspot is het ontdekken meer dan waard.

Taqueria Bacalar

Het is namelijk de voormalig chef van Coba die Taqueria Bacalar is begonnen. Joachim de Buck kookte voordat hij zijn hart verloor aan taco’s nog bij Hotel de Goudfazant: ook al zo’n culinaire parel.

Culinair schrijver Joël Broekaert vergeleek het rauwe interieur van Coba Noord destijds met een filmset van Tarantino. Welnu: hetzelfde kun je verwachten bij Bacalar. Het pand aan de Chrysantenstraat in Noord lijkt van de buitenkant op een oude garage. Inclusief graffiti. Het vormt een groot contrast met de idyllische plek in Mexico waarnaar het restaurant vernoemd is, die omgeven is door azuurblauwe zee.

Geen Tex-Mex, maar the real deal

Maar dan: één keer snuiven aan de maistortilla’s van Bacalar en je bent in gedachten op die idyllische plek in Mexico. Het menu verandert voortdurend, maar denk aan gerechten als Taco de Pulpo, met octopus in morito-salsa en geroosterde pinda’s. Of Tacos de Moronga met bloedworst, mango, salsa van habanero en pickles. Dit is beslist niet je Tex-Mex taco, maar the real deal.

Mexicanen combineren hun zachte maistortilla’s doorgaans graag met gestoofd vlees en dat doen ze ook bij Bacalar (denk aan cochinita pibil, barbacoa van geit of runderwang). Maar er zijn daarnaast ook varianten met vis en ook vega (bijvoorbeeld taco’s met mole van eikhaas, ricotta – of requeson op z’n Spaans – met sesam en consommé van paddenstoelen).

Taco-time!

Die wil je dus sowieso allemaal uitproberen.

Sommige taco’s worden per drie geserveerd, andere per stuk. Je kunt hier dus zo uitgebreid eten als je zelf wilt. Prijzen liggen tussen de € 8,50 en € 12,50 per gerecht.

Het adres van Bacalar in Amsterdam:

Chrysantenstraat 4, Amsterdam-Noord

Openingstijden: donderdag t/m zondag van 18:00 uur tot 00:00 uur. Reserveren kan online

Meer toffe taqueria’s:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.