Redactie
Redactie Inspiratie 18 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Goddelijke belegde broodjes uit Mexico: tortas

Anders dan de naam doet vermoeden, zijn tortas in Mexico wat de ouderwetse boterham voor ons is, maar dan op zóveel vlakken beter. Het broodje is heerlijk krokant, zacht van binnen en het beleg… Daar zijn geen woorden voor! 

Door heel Mexico worden tortas gegeten. Meestal als lunch, maar vaak ook als snack tijdens bijvoorbeeld grootschalige evenementen. Het is een smeltkroes van Europese en Mexicaanse invloeden en op elke straathoek kom je wel een tentje tegen waar je ze kunt bestellen met de meest uiteenlopende toppings en smaken. Yum!

In principe zijn tortas dus eigenlijk ‘gewoon’ belegde broodjes. Naast het beleg, is het brood zelf ook ontzettend belangrijk. Zo moet het knapperig zijn aan de buitenkant, zacht van binnen en moet de bol echt niet té hard of stevig zijn.

Bron: Flickr

Het beleg van tortas

Wat de torta voor ons zo speciaal maakt, is het beleg. Zijn we in Nederland gewend om te lunchen met een simpel plakje kaas, (of, doe ‘ns gek: een tosti!), pakken ze het in Mexico heel anders aan. Niets is te gek en zo lang het lekker is, kun je het eigenlijk als topping gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van (gesmolten) kaas, bonen, langzaam gegaard stoofvlees, sla, ingelegde groene pepers en een pittige tomatensalsa.

Bron: Flickr

Mmm… tortas

Maar, ook ingrediënten als pulled pork, gefrituurde vis, uien, pickles, ham, eieren, avocado, tomaten, verse kruiden, zure room, kip en gegrilde groenten zijn welkome gasten op een vers gemaakte torta. Je begrijpt: iedereen is gek op tortas!

Zelf maken is easy peasy: haal bij de bakker het perfecte broodje, zoek je favoriete ingrediënten bij elkaar en genieten maar! Ben je toevallig in Mexico City of staat er een trip op de planning? Ga dan zeker langs bij Tortas Been óf La Loncheria in Brooklyn, New York.

tortas

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.