Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Inspiratie 3 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Tamarinde is dé smaak van 2024 volgens de trendwatchers – maar wat kun je ermee?

Tamarinde in je curry, dat kennen we wel. Maar deze zure peulvrucht is véél veelzijdiger dan je misschien denkt.

Tamarinde, ook wel bekend onder de naam asem, is een tropische boom waarvan de zurig smakende peulvruchten veel gebruikt worden in de Indiase en Indonesische keuken. Wij voorspelden het al begin dit jaar, maar tamarinde wordt een van de hotshot-ingrediënten van 2024, mark our words. Daarom hier alvast tamarinspiratie (sorry) voor de early adopters.

Culy voorspelt de foodtrends van 2024 (van tamarinde tot shiso)

Wat is tamarinde?

Waar de meeste peulvruchten gewild zijn om de zaden die in de peul zitten – denk aan linzen, tuinbonen of kikkererwten – gaat het bij tamarinde juist om het spul waar de pitten ín liggen. Dat vruchtvlees, een donkerbruin, kleverig goedje, wordt losgeweekt van de pitten.

Da’s niet zo’n fijn klusje, want erg plakkerig, maar gelukkig hoef je daar je vingers niet aan te branden. Je koopt het namelijk als een kant en klare dikke pasta, die je even oplost in heet water voordat je het door je soep of stoof roert. Het is er ook in een iets vloeibaardere variant, maar daar zit nét wat minder punch in – wij gebruiken dus liever de pasta.

Friszure smaak

Tamarinde wordt vaak gebruikt in Aziatische keukens – met name de Indonesische en de Indiase – om een gelaagde, friszure smaak te geven aan stoofgerechten en sauzen, maar ook aan bijvoorbeeld fruit. Ook kan het zuur in tamarinde helpen om vlees mals te maken, net als wijn of bier doet in boeuf Bourguignon of stoofvlees. Zuur breekt namelijk het bindweefsel in vlees af, waardoor het extra zacht wordt.

Gerechten

Ook als je nog niet zo bekend bent met tamarinde weten we zeker dat je het weleens hebt gegeten. In het Thaise noedelgerecht pad thai, bijvoorbeeld. En wist je dat het een van de ingrediënten is van Worcestershiresaus?

Je ziet: de kunsten van tamarinde blijven over het algemeen een beetje achter de schermen. Een bijrol. Maar daar lijkt nu verandering in te komen! Terecht, want de bijzondere, friszure smaak verdient best wat meer spotlight.

Dit kun je nog meer met tamarinde

Cocktails

De meeste cocktails vragen om een goede kneep of scheut zuur. Meestal is dat citroen- of limoensap, maar tamarinde maakt je drankje net wat interessanter. Wij zijn suckers voor whiskey sours, en wij staan al in de startblokken om deze whiskey sour van Bon Appetit te maken zodra het vrijdagmiddag 17.00 uur is.

> Naar het recept: Tamarind whiskey sour

Amaretti Sour met bitterkoekjes
De Amaretti Sour met Italiaanse bitterkoekjes. Bron: Ashkan Mortezapour/Super Lyan

Nacho’s

Toen we dit recept voor het eerst zagen, moesten we even twee keer knipperen. Maar het stond er echt: Indiase nacho’s met specerijen en tamarinde-chutney. Wauw. Wij kunnen niet wachten om dit te proberen.

> Naar het recept: Indian style nachos with warm spices and tamarind chutney.

Aziatisch geïnspireerde nacho's
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy Winnie Verswijvel voor Culy

Spanakopita

Ook in de Mediterraanse keuken misstaat tamarinde niet. Wat dacht je van deze Griekse spanakopita – een gevulde, opgerolde slang van filodeeg – met tomaat, spinazie en tamarinde?

> Naar het recept: Sticky tamarind tomato & spinach whirl

makkelijke filodeegpakketjes met feta
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy Ogechi Chibueze voor Culy

Dressing

Bhel puri, een knapperige Indiase ‘salade’ met onder andere gepofte rijst, krijgt zijn interessante smaak door een tamarindedressing.

> Naar het recept: Culy Homemade: bhel puri

bhel puri
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy Nancy van Batenburg voor Culy

Glaze

Dat tamarinde goed gaat met vlees, wisten we. Maar deze combinatie zagen we nog niet eerder: bacon gelakt met tamarinde. Door de glaze wordt de bacon heerlijk zoet en sticky.

> Naar het recept: Sweet potato & corn cakes with tamarind bacon and avocado

spek stock unsplash
Bron: Unsplash Unsplash

IJsjes

Let op: niet geschikt voor kids, wél voor volwassenen, deze tamarinde- en palmsuikerijsjes met chilizout. Zoet, zuur, zout en spicy in één.

> Naar het recept: Tamarind and Palm Sugar Popsicles With Chili Salt

Ben je nog een leek en wil je liever eerst aan de slag met iets simpelers? Snappen we. Probeer eens deze gegrilde zalm met sticky tamarindesaus, of kijk hier voor meer inspiratie.

Meer trends:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.