Zo maak je de allerlekkerste pad thai

Toen wij in Bangkok waren, aten we de lekkerste pad thai ooit. Ook in Nederland probeerden we menig pad thai uit, waarbij die van Happyhappyjoyjoy hoge punten scoorde. Maar hoe maak je nu zelf de allerlekkerste pad thai?

Een klein lesje Thais eten voor beginners. Pad thai betekent ‘gebakken noodles’, en dit is hét gerecht van Thailand. Er zijn talloze varianten; de ene chef gebruikt garnalen, de ander kip, weer een ander tofu. Varieer er vooral zelf op los: zie het als een Hollandse stamppot waar de één spekjes gebruikt, en de ander rookworst.

Doe de noodles in een grote kom en overgiet met kokend water. Check de verpakking hoe lang de noodles moeten weken, meestal tussen de 3 en 6 minuten. Giet af, besprenkel met 1 eetlepel arachideolie om te voorkomen dat ze gaan plakken. Hussel goed en zet eventjes apart.

Breng in een klein sauspannetje de tamarinde pasta, vissaus, honing en azijn op laag vuur aan de koken. Roer de rode peper flakes erdoorheen en haal van het vuur.

Verhit een wok op hoog vuur (écht hoog!) en voeg 3 eetlepels olie toe. Voeg de knoflook en de helft van de bosuitjes toe, bak 1 minuut. Voeg de losgeklutste eieren toe en roer snel door met een grote spatel, zodat je een soort roerei krijgt. Laat het vuur hoog staan!

Voeg de garnalen (of tofu) toe en bak in een paar minuten gaar. Voeg de taugé en de uitgelekte noodles toe. Giet de saus uit het pannetje erbij en wok het geheel kort nog even door.

Serveer de pad thai met de geroosterde pinda’s, koriander en partjes limoen.

Pad thai - traditional thai noodles