Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 10 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: bhel puri (een knapperige Indiase salade)

In de straten van India eten ze het vanuit een puntzakje of van een gekleurd plastic bordje: bhel puri. Deze streetfood snack valt onder de noemer chaat. Het is een ontzettend knapperige salade met gepofte rijst, groente, chutney en heel veel lekkere smaakmakers.

Perfecte balans

Bhel puri bevat altijd vijf verschillende soorten elementen, die samen de perfecte balans tussen smaken en texturen vormen. Koolhydraten, groenten, sauzen, een crunchy ingrediënt en tot slot kruiden. Welke ingrediënten je daarvoor kiest, is helemaal up to you.

Wij gingen als basis uit van verkruimelde papadums en gepofte rijst. Daarop blokjes gekookte aardappel en komkommer, met wat fijngesneden rode ui. Voor extra crunch voegden we krokant gebakken kikkererwten toe en sev: dunne, krokante noodles gemaakt van kikkererwtenmeel. Die vind je bij de Aziatische supermarkt. Kun je ze niet vinden, laat ze dan gerust weg.

We maakten onze bhel puri af met wat granaatappelpitjes, verse koriander, een schep yoghurt en wat mangochutney. Om je vingers bij op te eten.

Zo maak je deze bhel puri

Verwarm de oven voor op 230 graden.

Spoel de kikkererwten af, dep ze droog en leg ze op een bakplaat. Meng met de komijn, wat olijfolie en zout en peper. Zet ze daarna 10 tot 15 minuten in de oven, tot ze knapperig zijn.

Maak ondertussen de dressing: meng de tamarinde met het water in een steelpannetje, breng aan de kook en laat ongeveer tien minuten pruttelen. De saus moet tot de helft indikken, dan is ‘ie goed.

Dit geeft je tijd om de aardappelen aan de kook te brengen. Vijf tot tien minuten zou genoeg moeten zijn.

Rooster dan de chaat masala of garam masala kort (een minuutje) in een droge koekenpan, zodat de smaken loskomen. Voeg toe aan de tamarindedressing en zet die opzij.

Nu kun je de salade gaan opmaken. Meng de komkommer, de mango en de granaatappelpitjes met de aardappelblokjes, stukjes papadum, gepofte rijst en sev. Bestrooi met de krokante kikkererwten, wat fijngehakte rode ui en koriander. Schep hier wat van de tamarindedressing doorheen.

Maak af met een dikke dot yoghurt en wat mangochutney. Serveer meteen. Je kunt de bhel puri lekker opscheppen met stukjes papadum.

bhel puri
Nancy van Batenburg voor Culy

Meer salades?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.