Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 30 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Wil je je sushi skills verbeteren? Dit zijn de tips van de sushi meester

Zelf sushi maken? In alle eerlijkheid vinden we het best een intimiderend karwei. Natuurlijk: in de vorm van een eenvoudige sushiroll, sushi sandwich of in een ovenschotel (ja echt!) lukt het wel. Maar sushi maken zoals de Japanse meesters dat doen? Dat is andere koek. Toch hebben we onlangs het één en ander opgestoken tijdens een masterclass sushi, gehost door  *Yamazato. Met plezier delen we onze kennis.

Yamazato is één van de vier restaurants in Hotel Okura (Amsterdam). In tegenstelling tot de meeste sushirestaurants in ons land kun je bij Yamazato rekenen op een ervaring die héél dicht aanleunt bij de real deal in Japan. Sterrenchef Masanori Tomikawa bestiert de keuken van het restaurant en je begrijpt: als er één iemand is waar je wil aankloppen voor sushi-advies, dan is hij het wel.

Alleen al van zijn messencollectie waren we danig onder de indruk. Een mes speciaal voor paling, een mes speciaal voor groenten, een mes speciaal voor sashimi… Snap je nu waar ons gevoel van intimidatie vandaan komt? Toch heeft de chef ons later tijdens de masterclass vooral ook weten te inspireren met zijn kennis en tips. We delen de belangrijkste hieronder.

Sushi van Yamazato
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Tips om je sushi skills naar een hoger niveau te tillen

1. Wees creatief met je ingrediënten

We zijn nogal snel geneigd om sushi te associëren met zalm of tonijn. Natuurlijk is daar niets mis mee, maar experimenteer vooral ook eens met andere ingrediënten, zoals coquilles, paling of zalmeitjes… Liever vegetarisch? Ga voor gerookte tofu of Japanse omelet (tamago).

Fan van een smoky aroma? Zo rook je zelf ingrediënten

Sushi van Yamazato (Okura)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Stop de wasabi ín de rol

Een beetje wasabi in je sojasaus roeren, dat is toch hoe het hoort? Blijkbaar niet. Niet alleen verandert het de smaak van de sojasaus, het zal ook de smaak van de vis overschaduwen.

Maak je een sushirol? Begin dan met zeewier, vervolgens de rijst en dan een beetje wasabi (dus nog voor je de vis erop schikt). Hou je van wasabi, dan kun je eventueel achteraf ook nog een klein beetje bovenop je sushi leggen. Kortom: gij zult nooit meer de wasabi door uw sojasaus roeren. 

3. Er is meer dan alleen sojasaus

Sushi en sojasaus? Heerlijke combo. Kies dan wel voor een sojasaus van kwaliteit (zoals de Nederlandse Tomasu uit Rotterdam) en doop alleen de bovenkant van je sashimi (dus de vis) in de saus. Zo vermijd je dat de rijst uit elkaar valt én dat de sojasaus de smaak van de sushi overheerst.

Ook goed om te weten: bij Yamazato serveren ze sashimi vaak niet alleen met sojasaus, maar ook met andere dipsauzen. Gebruikelijk is bijvoorbeeld een mix van sojasaus en dashi. Maar ook een mix van sojasaus en eidooier (yum!), ponzu of Japanse plum sauce zijn mogelijke opties. Zélfs zeezout wordt gebruikt als topping.

Kortom: beperk je niet tot je standaard flesje Kikkoman en zet die tafel vol met sausjes. De inspiratie heb je nu.

4. Drink misosoep ná de maaltijd

In veel Westerse sushirestaurants krijg je een kommetje misosoep vóór de sushimaaltijd. In Japan is dat niet gebruikelijk, daar eten ze de soep juist erna. Wil je zelf een traditioneel sushirestaurant nabootsen, doe het dan ook in die volgorde.

Een goed recept voor misosoep vind je hier.

Sushi van Yamazato (Okura)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

5. Sushi eet je met je…

Handen! Nou ja, of met stokjes natuurlijk. Maar als dat niet gaat, is het helemaal niet ongebruikelijk om die sashimi gewoon met je handen op te pakken.

Dat werkt een stuk makkelijker en is een betere optie dan sushi met mes en vork eten. Want zeg nou zelf: dat kan toch écht niet…

Sushi als voorbeeld van sushi skills verbeteren
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Yamazato:

Liever toch sushi bestellen?

De sushi van Yamazato is via Okura at Home te bestellen via de website

Ferdinand Bolstraat 333

1072 LH Amsterdam

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.