Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 16 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Fan van een smoky aroma? Zo rook je zelf ingrediënten

Bij Culy rekenen we onszelf tot #teamsmoky. Want hoewel we een rokerig aroma niet in overdaad hoeven te hebben, kan het toevoegen van rooksmaak bepaalde ingrediënten zó veel spannender maken! Zelf roken is trouwens helemaal niet zo’n onderneming als je misschien denkt. Met deze tips rook je zelf je ingrediënten.

Zelf ingrediënten roken: zo doe je dat

1. Liquid smoke

Liquid smoke wordt in Nederland ook vaak vloeibaar rookaroma genoemd. Hoewel het allesbehalve natuurlijk klinkt, is het dat toch wel. De belangrijkste ingrediënten zijn water en rook. Daarnaast wordt soms azijn toegevoegd, wat kleurstof om het water karamelkleurig te maken en een emulgator.

Het maken gaat ongeveer zo: houtsnippers worden verbrand en de rook gaat via een schoorsteen of andere buis in een condensator waar de rook wordt afgekoeld en tot een vloeistof transformeert. Soms wordt het goedje nog gefilterd of verdund met water. Door te variëren met de soort houtsnippers, kan liquid smoke in verschillende smaken gemaakt worden. Een populaire smaak is hickory-hout.

A new cheese in town: er bestaat ook gerookte burrata

Liquid smoke geeft direct een rokerige smaak aan een gerecht. Ideaal voor BBQ-saus bijvoorbeeld, hier lees je op Culy hoe je deze maakt met rookaroma. Ook bij brisketspareribs of vis is een rookaroma toevoegen een goed idee.

Je hoeft slechts een heel klein beetje liquid smoke te gebruiken om het smaakeffect te krijgen alsof je gerecht uren in een rookoventje heeft gestaan. Je vindt liquid smoke nog niet in de supermarkt, maar wel in allerlei webshops. Zoals hierhier en hier.

2. Rookpoeder

Rookpoeder (smoke powder) is de poedervormige variant van liquid smoke. Het poeder is handig te gebruiken in kruidenmengsels (of spice rubs, zoals dat ook genoemd wordt), in marinades en in vlees- en groentebereidingen.

Rookpoeder is te koop bij horecagroothandels en in webshops.

3. Smoker

Tegenwoordig bestaan er handige barbecue-smokers die over een rookfunctie beschikken. Je rookt de ingrediënten naar keuze dan langzaam en traag, maar los van een portie geduld opbrengen, hoef je verder niet veel te doen. Zo kan je zelf vis, vlees en groenten roken, maar denk ook aan ingrediënten als tofu of tempeh.

4. Rookapparaatje

Wel zelf roken, maar geen volledige barbecue-smoker in huis halen? Goed nieuws: er bestaan ook kleine rookapparaatjes waarmee je zelf ingrediënten als mayonaise of tofu kunt roken. Met een slangetje infuseer je dan een rookaroma in het desgewenste ingrediënt. Zo makkelijk kan het zijn! Rookapparaatjes zijn online te vinden.

5. Producten die je een handje helpen

Wil je een subtiel rookaroma toevoegen aan je gerechten, dan zijn er ook handige producten die je kant- en klaar kunt gebruiken. Zo verkoopt Frank’s Smoke House via de webshop gerookte olijfolie, gerookt zeezout en gerookte boter. Ook elders zijn dit soort producten te koop, bijvoorbeeld via de supermarkt-app Crisp.

Welke ingrediënten zijn lekker om te roken?

Een klontje gerookte boter door de aardappelpuree, tomatensalade met avocado en gerookte olijfolie, een rokerige ovenschotel met gerookt zeezout, halloumi en kerstomaat… Wij zien het al helemaal voor ons.

Hier serveren ze gerookte watermeloen alsof het een ham is

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.