Redactie
Redactie Inspiratie 28 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

De magie achter de Japanse omelet (tamago)

De Japanse omelet (ook wel tamago of tamagoyaki genoemd) is één van de meest lastige gerechten in de Japanse keuken om te maken. Chefs trainen er letterlijk jaren op, maar wat is er zo bijzonder aan? 

Daisuke dreams of tamago

In misschien wel de mooiste culinaire documentaire ooit gemaakt, Jiro Dreams of Sushi, wordt één van de koks (Daisuke Nakazawa) geïnterviewd over zijn carrière. Hij vertelt dat na ruim 200 keer proberen, zijn Japanse omelet éindelijk werd goedgekeurd door zijn leermeester Jiro.

De tamago blijkt één van de lastige gerechten om te meesteren. ‘En dat terwijl het om slechts een gebakken eitje gaat’, dachten we bij ons zelf. Na het zien van de docu kwamen we erachter dat de Japanse omelet een ware kunst is om te maken en dat er ontzettend veel bij komt kijken.

Te beginnen met het klutsen van de eieren, want hier is zelfs een speciale techniek voor waardoor je niet teveel lucht erin schept. Vervolgens worden de eieren op smaak gebracht met sake, mirin en dashi, en is het klaar om gebakken te worden.

Het bakken wordt gedaan in een rechthoekig pannetje, waarin de omelet continu wordt opgerold. Steeds voegt de chef een beetje extra ei toe, en als het bijna gaar is wordt de vorige rol daar weer in gevouwen.

Zodra de omelet klaar is, wordt hij in stukjes gesneden en in plakjes geserveerd. Dit kan gewoon los zijn met een sausje, op nigiri’s of in een makiroll. Het resultaat is super luchtig, subtiel lichtzoet van smaak en zijdezacht.

Zelf maken

Tja, wat kunnen we zeggen? Dat oefening kunst baart is één ding, maar gelukkig zijn er handige how-to video’s waarin je stap voor stap wordt uitgelegd hoe je zelf een Japanse omelet kunt maken.

Sushi Nakazawa

Tijdens het schrijven van dit stuk kwamen wij erachter dat Nakazawa inmiddels niet meer bij Jiro werkt, maar als chefkok bij Sushi Nakazawa.

Inderdaad, het restaurant is naar hem vernoemd en bevindt zich in New York City. Hier kookt Daisuke Japanse sushi met een New Yorkse twist.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.