Culy
Culy Inspiratie 5 november 2013

Wat is ponzu?

Het heeft een citrus-achtige smaak en we zien het regelmatig op de menukaart bij de Japanner voorbij komen. Maar wat is ponzu nu precies? We gingen op zoek en zochten het voor je uit. 

Wat is het?

Ponzu is de Japanse benaming voor een saus gemaakt door mirin (Japanse rijstewijn) samen met rijstazijn, gedroogde tonijn flakes (bonito flakes) en zeewier te laten sudderen op een laag vuur.

Nadat alle smaken goed in elkaar zijn getrokken wordt het mengsel gezeefd en op smaak gebracht met Aziatische citrusvruchten als yuzu, sudachi, daidai, kabosu of citroen.

Het resultaat is een friszurige smaakmaker die veelal bij (gedeeltelijk) rauwe vis- en vleesgerechten wordt geserveerd. Naast dat het al een sterke smaak op zichzelf heeft, wordt het vaak gemengd met sojasaus. Dit resulteert in een donkere ponzu, genaamd shoyu of ponzu shoyu. 

ponzu3

Waar serveer je het bij? 

Door het gebruik van citrusvruchten in combinatie met de typisch Japanse ingrediënten als zeewier en rijstazijn, past het perfect bij (gedeeltelijk) rauwe  vis- en vleesgerechten.

Denk hierbij aan sashimi (ponzu shoyu al helemaal), shabu shabu (in een hete bouillon gepocheerde plakjes dungesneden vlees), yakiniku (Japans gegrild vlees) en tataki (kort gebakken en fijn gesneden vlees of vis).

Wij vinden het daarnaast ook erg lekker bij sushi (in plaats van sojasaus), een goede carpaccio, dim sum of zelfs steak tartaar.

ponzu23
Bron: avxlyz
ponzu
Bron: avlxyz

Verkooppunten

In principe is het in zo’n beetje iedere toko of Aziatische groothandel te koop. Daarnaast kun je het ook online kopen en variëren de gemiddelde kosten voor een flesje van 200 ml tussen de €1,50 en €5,-.

Let hierbij wel op of je pure ponzu (geel van kleur) wilt, of liever gemengd met sojasaus (bruin van kleur).

Wil je het zelf maken? Ook dat kan! Kijk hier voor het recept van 24Kitchen.

Bron: Kikkoman

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Wat is ponzu?
Sluiten