Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 18 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: sushi-ovenschotel met garnalen en srirachamayo

Sushirijst, furikake, garnalen in een hysterische hoeveelheid Japanse Kewpie-mayonaise, Sriracha en bosui, nog meer furikake en dat dan bakken in de oven. Hebben we je aandacht? Deze sushi-ovenschotel klinkt knettergek, maar het is belachelijk lekker.

Sushi-bake

We moeten toegeven dat we onze twijfels hadden toen we voor het eerst kennismaakten met het fenomeen sushi-ovenschotel. Of ‘sushi bake’ zoals ze dit kostje in Amerika noemen. Want warme sushi? Gedumpt in een grote ovenschaal in plaats van met liefde in een rolletje geplooid? Heiligenschennis! Dat gaat voorbij aan alles wat sushi zou moeten zijn, dachten we sceptisch.

Inmiddels weten we dat dit is wat we het liefst zouden willen eten als we ‘s nachts in onze pyjama uitgehongerd richting de koelkast schuifelen. En dat kan ook heel goed, want deze sushi-ovenschotel kun je zowel warm als koud eten, maar koud is ‘ie eigenlijk het lekkerst.

Je eet het trouwens door het op knapperige nori-velletjes te lepelen met een plakje avocado (romigheid) en komkommer (koele knapperigheid). Zie het als de perfecte sushi-snack. Ook ideaal als je geen rauwe vis mag eten trouwens, want je hunkering naar sushi wordt met dit gerecht alsnog gestild.

Met deze sushi hack van TikTok maak je de makkelijkste sushi-sandwich ooit

Sushi-ovenschotel / sushi bake
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Een paar tips voor het boodschappen doen

Het is belangrijk voor dit gerecht dat je er van die knapperige nori velletjes bij gebruikt, die zijn geroosterd. ‘Crispy nori snack‘ heten ze vaak. Die kun je bij de meeste grote supermarkten wel vinden in kleine pakjes. Er zitten ongeveer 10 velletjes in zo’n pakje, dus sla ruim in.

Het knapperige effect van die nori-velletjes met de sushi-rijst is goddelijk. Eet ze wel meteen op na het beleggen, anders worden ze zacht.

En bedank ons niet, maar bedank de Amerikaanse website Bon Appétit, waar we de inspiratie opdeden voor dit recept. Zij ontdekten dat dit aan het begin van de lockdown een grote trend werd in de Filipijnen, die niet te stoppen is. Daar en inmiddels ook in de V.S. zijn er nu zelfs restaurants die zich specialiseren in deze sushi-ovenschotels.

Geroosterde nori / zeewier
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze sushi-ovenschotel

Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng met de sesamolie en dek af met een theedoek om de rijst zolang warm te houden.

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.

Hak de garnalen in stukjes (niet te fijn) en meng ze met de Sriracha, Kewpie-mayonaise en bosuitjes.

Verdeel de rijst over de bodem van een ovenschaal en druk een beetje aan. Bestrooi met de helft van de furikake. Verdeel het garnalenmengsel er in een egale laag overheen en bestrooi met de rest van de furikake.

Nu worden we creatief: maak met de Kewpie mayonaise streepjes in zigzag-patroon over de sushi-ovenschotel. Doe hetzelfde met de Sriracha, maar dan in tegengestelde richting.

Laat de sushi-ovenschotel in 15 tot 20 minuten bakken in de voorverwarmde oven. Als het goed is, krijgt ‘ie een lichtbruin korstje.

Eet de boel op door wat van de sushi op de knapperige nori-velletjes te scheppen en maak af met plakjes avocado en komkommer. Dit gerecht is koud nóg lekkerder, dus zet het gerust even in de koelkast voor het opdienen.

Sushi ovenschotel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Culy Homemade: sushi-ovenschotel met garnalen en srirachamayo
Sluiten