Slimme tips voor koken met restjes van het kerstdiner
De kerstdagen zitten er alweer op, maar wat te doen met die koelkast vol restjes? Weggooien is hartstikke zonde, want je maakt er ook op ‘derde’ (of zelfs vierde!) kerstdag de lekkerste gerechten mee.
1. Overgebleven kip of kalkoen
Het meest voor de hand liggende gerecht dat overblijft zijn restjes kip of kalkoen. Je kunt het vlees natuurlijk van de botten ‘plukken’ en vervolgens opeten, eventueel met een lekkere jus of saus erover, maar het is ook heerlijk op een broodje. Likje mayonaise erbij, paar plakjes avocado en tomaat, peper en zout en je hebt een heerlijke lunch.
Heb je toevallig de ingrediënten voor (of een kant-en-klare) barbecuesaus in huis? Dan raden we je toch echt aan om pulled chicken te maken. Minstens net zo lekker als pulled pork en ideaal te maken met restjes, omdat het vlees toch al van het bot uit elkaar valt. Even opwarmen in de saus et voilà!
Moet je de dag na kerst alweer aan het werk? Maak dan een snelle lunch met tortilla’s, avocado, kip en een beetje sla. Of wat dacht je van een easy pasta met kip voor ‘s avonds? Beetje citroen erbij, rozijntjes of gewoon een scheutje room met Parmezaanse kaas.
Minstens net zo makkelijk is een flinke pan kippensoep. Gebruik kippenbouillon van een blokje, breng extra op smaak met een scheutje witte wijn en wat groenten, en serveer met geplukte stukjes kip.
Wat ook heerlijk is en waar je misschien minder snel aan denkt, zijn taco’s. Hiervoor kun je alle soorten vlees gebruiken. Voeg nog extra ingrediënten zoals guacamole, bonen, tomatenblokjes en een beetje geraspte kaas naar smaak toe.
2. Zoete sauzen, jams en chutneys
Heb je een lekkere cranberrysaus gemaakt voor bij het vlees, of juist een vijgenchutney voor op het kaasplankje? Gooi het dan vooral niet weg. Ook dit kun je zeker nog gebruiken, sterker nog: je kunt het vrij lang bewaren. Smeer het bijvoorbeeld op pannenkoeken, op een gebakken camembert uit de oven of op een tosti met brie.
Heb je na al het kookgeweld nog steeds zin om te bakken? Maak dan een lekkere crumble of de cranberrymuffins van Beth. In onderstaande video laat ze precies zien hoe je ze maakt.
3. Groenten
Schalen vol groenten hoeven écht niet de prullenbak in. Maak er een uitgebreide (maaltijd)salade mee of doe ze met wat los geklutste eieren in een pan en bak een frittata.
Nóg lekkerder vinden wij een broodje met buffelmozzarella en (geroosterde) groenten, of zelfs een thuisgemaakte pizza met je leftover veggies. Vooral bij deze laatste kan je he-le-maal losgaan, want wat smaakt er nou niet goed op een pizza?
4. Aardappel galore
Ook aardappels komen we in grote getale én variaties tijdens het kerstdiner tegen. En wist je dat je ook daar de lekkerste rest-gerechten mee kunt maken? Denk bijvoorbeeld aan een puree met parmezaancrumble, aardappelkroketjes of een heerlijke gratin.
Wil je het ook op derde kerstdag feestelijk aanpakken? Ga dan voor homemade gnocchi, een stevige soep of een shepherd’s pie, kun je ook gelijk je overgebleven vlees en kip gebruiken!
5. Koekjes, kerstkransjes en fruit
Tot slot hebben we nog de afdeling zoet, want wat doe je met al die ladingen koekjes en kransjes? Gewoon zo opeten met een kopje thee is natuurlijk hartstikke lekker, maar door het maken van een ouderwetse arretjescake of rocky road chocoladetaart wordt het net iets specialer.
Een ander leuk idee is het maken van een taart met een bodem van koekjes. Met name een cheesecake leent zich hier goed voor, waarbij je restjes cranberrysaus als topping kunt gebruiken. Smakelijk!