Redactie
Redactie Inspiratie 15 jan 2014
Leestijd: 2 minuten

5 handige tips voor de perfecte frittata

Het is makkelijk, zo gepiept en je kunt er werkelijk álle kanten mee op. Kijk wat je nog in de koelkast hebt liggen en volg deze handige tips op, en je hebt binnen no time een heerlijke frittata op tafel staan. 

1. De eieren

Je ingrediënten en combinaties kunnen nog zo lekker zijn, maar als je eieren niet vers zijn kun je het wel schudden. Het is niet alleen lekkerder, je buik reageert er ook een stuk beter op.

Hoeveel je er ongeveer nodig hebt? Dat is afhankelijk van het aantal personen voor wie je kookt, de hoeveelheid resterende ingrediënten die je gebruikt en hoe groot je pan is. Handig is om aan te houden dat je ongeveer zes eieren nodig hebt voor een frittata met een doorsnee van 24 centimeter, of drie eieren voor twee personen.

Bron: Flickr

2. Het juiste keukengerei

Je pan kan nog zo mooi zijn, maar als de bodem te dun is of geen anti-aanbaklaag heeft, is de kans groot dat je frittata aanbrandt.

Kijk dus van tevoren of je een geschikte pan in huis hebt, en bak ‘m desnoods in een taartvorm in de oven. Houd daarbij ook rekening met dat hij misschien de oven in moet.

Bron: Flickr

3. Ken je ingrediënten

Waar sommige producten maar eventjes hoeven te worden verwarmd, hebben anderen echt wat langer nodig. In principe kun je alles door een frittata doen, maar denk wel van tevoren na over welke ingrediënten eerst even de oven of pan in mogen.

Kook bijvoorbeeld groene asperges of broccili voor, fruit een uitje met knoflook en denk na over de grootte van de stukjes.

En oja: aardappels moet je (tenzij geschaafd) altijd voorkoken.

Bron: Flickr

4. Bak ‘m in de oven

Omdraaien is en blijft voor de meesten een grote nachtmerrie, maar wist je dat dit eigenlijk helemaal niet hoeft? Als je ‘m namelijk in de oven bakt gaart hij geleidelijk en is de bovenkant net zo snel klaar als de onderkant.

Heb je geen pan die in de oven mag of wil je het toch gewoon een keer proberen? Laat ‘m  dan uit de pan op een groot bord glijden, leg hierop een minstens net zo groot bord op en draai om. Schuif ‘m nu weer de pan in en je bent klaar. Dit werkt overigens alleen als de bovenkant al iets gestold is.

Bron: Flickr

5. Kruiden! 

Er is niets zo erg als frittata die nergens naar smaakt. Kruid daarom voor het bakken al je losgeklutstee eieren met ruim zout en peper, en voeg naar smaak je favoriete kruiden toe.

Denk aan kruiden zoals bij voorbeeld basilicum, bieslook, peterselie en koriander, of wat dacht je van tijm en rozemarijn?

Op zoek naar een fijn recept? Klik dan hier, hier of hier.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.