Redactie
Redactie Diner 28 aug 2014
Leestijd: 3 minuten

Waar komt pasta Alfredo vandaan & hoe maak je ‘m thuis?

Sommige pastagerechten ken je al jarenlang, maar je hebt nooit echt stilgestaan bij de herkomst ervan. Carbonara zou verwijzen naar de houtskoolbranders (‘carbonaro’) en Napolitana is makkelijk, dat slaat op de stad Napels. Maar waar komt pasta Alfredo, die dit jaar 100 jaar bestaat, toch vandaan?

Wie was toch die Alfredo?

Pasta Alfredo werd in 1914 bedacht door Alfredo di Lelio. Dus ja, Alfredo bestond echt! En dit jaar viert hij zijn jubileum.

Hij kookte fettuccine (brede lintpasta) en bracht dit op smaak met boter en Parmezaanse kaas in zijn restaurant Alfredo alla Scrofa in Rome. Leuk om te weten: het restaurant aan de Via della Scrofa 104 bestaat nog steeds, en je kunt er uiteraard nog steeds het beroemde gerecht bestellen.

Wereldwijd bekend

Hoewel de Italianen, vooral buiten Rome, nooit dit gerecht Alfredo noemen (zij zeggen gewoon: pasta al burro e parmigiano), is het in Amerika een zeer bekende naam.

Hoe dat zo komt? Het beroemde Amerikaanse filmkoppel Mary Pickford and Douglas Fairbanks aten de pasta in Rome tijdens hun huwelijksreis, en brachten het recept mee terug naar Hollywood. Het werd al gauw een succes onder de invloedrijke vrienden van het stel.

De zoon van oprichter Alfredo di Lelio, Armando (ook wel Alfredo II genoemd) opende in 1977 een Alfredo’s in New York, vlakbij Rockefeller Center. Deze vestiging is door de jaren heen regelmatig van eigenaar gewisseld, en bestaat inmiddels helaas niet meer. Althans, niet op de oude locatie: inmiddels heeft de Italiaan Russell Bellanca er vlak om de hoek het restaurant Alfredo 100 geopend. Deze vind je deze aan 7 East 54th Street, hartje Manhattan.

Foto: Melissa Hom voor Alfredo 100

Hoe maak je zelf een pasta Alfredo?

Geen tripje naar Rome of New York in de planning? Dan maak je Alfredo toch gewoon in je eigen keuken! Simpeler kan een pastarecept bijna niet zijn. Fettuccine + Parmezaanse kaas + boter = Alfredo.

Regelmatig zien we varianten opduiken met gebakken kip of garnalen erbij, of slagroom om het geheel romiger te maken, of maïzena voor een dikkere saus. Heerlijk, maar er gaat niets boven een échte Alfredo zonder poespas. Dit is het originele recept (met dank aan Saveur).

Voor 4 personen:

– 500 gram fettuccine
– 225 gram boter
– 300 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas

Breng een pan met gezouten water aan de kook. Kook de fettuccine pasta al dente, in ongeveer 8 minuten.

Snijd intussen de boter in dunne plakjes en leg deze in een grote verwarmde schaal. Je kunt bijvoorbeeld een paar minuutjes een ovenschaal op laten warmen in de oven.

Giet de pasta af en houd een theekopje van het kookwater over. Leg de pasta over de boter in de schaal. Strooi de geraspte Parmezaanse kaas over de pasta en besprenkel met het kookwater van de pasta.

Meng, met behulp van een grote lepel en vork (bijvoorbeeld een slabestek), voorzichtig de pasta met de boter en de kaas. Blijf voorzichtig mengen totdat de kaas en boter volledig gesmolten zijn en aan de pasta vasthechten. De warme schaal is hier essentieel bij. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Serveer de pasta Alfredo daarna direct op voorverwarmde borden, eventueel nog met wat extra kaas en groene kruiden.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.