Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 8 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Wij aten dé signature dish van het beste restaurant ter wereld (Mirazur)

Om de signature dish van het beste restaurant ter wereld te proeven, moet je naar het Franse Menton, aan de Côte d’Azur. Want daar zit restaurant Mirazur***, dat onlangs door The World’s 50 Best Restaurants werd uitgeroepen tot het beste ter wereld. Maar wat een geluk: de chef kookte onlangs bij RIJKS* in onze hoofdstad, om daar samen een menu te verzorgen. En Culy was erbij!

RIJKS x Mirazur

De telefoon stond roodgloeiend en de website ontplofte bij restaurant RIJKS, toen de reserveringen voor RIJKS x Mirazur opengingen. Vraag niet hoe, maar wij wisten een plekje te bemachtigen voor dit once in a lifetime diner.

Chef Mauro Colagreco ontwikkelde samen met RIJKS-chef Joris Bijdendijk een menu van zes gangen, waarbij beide restaurants om en om een gang verzorgden. Meest bijzonder? Toch wel echt de signature dish van Mirazur, die de chef nu dus voor één keer naar Amsterdam haalde.

Yesterday #rijksxmirazur, still enjoying all photos and comments we see from guests ? #bestguests #teamrijks #goteamgo! #briefing @theworlds50best @rijksmuseum @rijksrestaurant @yaschao @jorisbijdendijk @ivanbeusink @vermaatgroep @restaurantmirazur @maurocolagreco @luchetto126 @juliacolagreco @SanPellegrino @acquapanna #SanPellegrino #TastefulMoments #Worlds50Best #awards #rijks #rijksrestaurant #guestchef #rijksmuseum #finedining #event #photo by @seeityourselfnl

503 Likes, 2 Comments – RIJKS®️ (@rijksrestaurant) on Instagram: “Yesterday #rijksxmirazur, still enjoying all photos and comments we see from guests ? #bestguests…”

Signature dish van Mirazur

Dat gerecht lijkt ogenschijnlijk simpel en maar uit drie ingrediënten te bestaan: rode biet, room en kaviaar. De kunst van het weglaten is voor weinig mensen weggelegd, maar je wordt natuurlijk ook niet zomaar het beste restaurant van de wereld. Op die ingrediënten zijn natuurlijk knappe kooktechnieken losgelaten. Zo worden de rode bieten eerst twee jaar onder de grond gestopt in de tuin van Mirazur. “Na twee jaar hebben ze het formaat van kleine kinderen”, aldus de gastheer.

De bieten worden daarna acht uur lang gegaard in een zoutkorst, zoals je dat ook wel kent van de bereiding van vis. Wat je daarna op je bord krijgt, zijn zijdezachte, dunne lamellen van zoete biet, opgediend met room en kaviaar. Ongelooflijk lekker. Opvallend: de rode biet verliest op die manier wat van dat ‘aardse’ dat we altijd associeren met de smaak van bieten.

Ook interessant: Trend bij moderne restaurants: groenten in een zoutkorst garen

Signature dish Mirazur
Bron: Justin de Nooijer

Ultiem luxe

Chef Colagreco laat zich voor alle gerechten bij Mirazur inspireren door drie elementen die het restaurant omringen: de zee, de tuin en de bergen. Maar wat dit gerecht ook nog knap doet: het zet je aan het denken over de ware luxe van ingrediënten en gerechten. Kaviaar zien we als ultiem luxe ingrediënt. Maar hier was de biet juist het weelderige en luxe element op het bord, alleen al vanwege de aandacht die er in de bereiding was gestopt.

Dat was natuurlijk niet het enige gerecht dat we aten. Zowel RIJKS als Mirazur kookten de sterren van de hemel. We laten nog een paar gerechtjes van Mirazur aan je zien, om je lekker te maken. Enne, dan toch maar dat reisje naar Menton boeken om die signature dish te proeven…?

Meer over de beste restaurants en chefs ter wereld:

Rijks x Mirazur snack
Aardappel ‘millefeuille’ met gevogelte-boter – Bron: Justin de Nooijer
Schorseneren van Mirazur
Schorseneer met lardo en bijenpollen – Bron: Justin de Nooijer
Mirazur menu
Kabeljauw met gerookte saus en zuring – Bron: Justin de Nooijer
Dessert van Mirazur
‘Naranjo & flor’ – Bron: Justin de Nooijer

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.