Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 25 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Dít is de beste chef ter wereld volgens The Best Chef Awards 2019

Het gaat waarschijnlijk druk worden bij restaurant Frantzén in Stockholm. Want zijn chef, Björn Frantzén, is gisteravond uitgeroepen tot de beste chef ter wereld. Dat gebeurde tijdens The Best Chef Awards 2019 in Barcelona. Ook Nederlandse chefs scoorden goed: maar liefst acht Nederlanders – waaronder Jonnie Boer en Joris Bijdendijk – haalden de Top100.

Wie is de beste chef ter wereld?

The Best Chef is een platform waarbij jaarlijks een Top100 van ‘s werelds beste chefs wordt verkozen. Die lijst wordt samengesteld door chefs en culinaire professionals. Het evenement bestaat sinds 2015.

Vorig jaar én het jaar daarvoor mocht chef Joan Roca van El Celler de Can Roca in Girona zichzelf de beste chef ter wereld noemen. Dit jaar is het dus de Zweedse Björn Frantzén geworden. En Joan Roca? Die hoeft gelukkig niet al te hard te huilen: hij werd dit jaar tweede.

Beste chef ter wereld: Björn Frantzen
Bron: The Best Chef

Dit is wat je moet weten over Björn Frantzén

Björn Frantzén is nu dus dé naam om in de gaten te houden, dat snap je. De Zweed is een voormalig voetballer, maar koos een andere carrière als chef (net als die andere beroemde chef; Gordon Ramsay). Zo werkte hij ondermeer bij het wereldberoemde restaurant L’Arpège van Alain Passard in Parijs.

In 2009 verdiende Björn zijn eerste Michelinster, met zijn restaurant Frantzén/Lindeberg in Stockholm, dat nu is omgedoopt tot restaurant Frantzén. Een jaar later kwam de tweede ster en inmiddels mag het maar liefst drie Michelinsterren tot zich rekenen. Daarmee is Frantzén het eerste restaurant in Zweden met drie sterren. Het serveert de Nordic cuisine, samengevoegd met lokale tradities, moderne technieken en Aziatische invloeden.

De chef bezit nog meer restaurants: Zen (in Singapore), The Flying Elk, Catering Frantzén, Salle de Banquet, en Gaston: een wijnbar. Zet ze allemaal op je lijstje, zouden we zeggen.

First lunch of the week in very hot Stockholm: Celeriac, preserved truffle, argan oil, nutmeg & Swedish maple syrup.

2,869 Likes, 29 Comments – F R A N T Z É N (@restaurantfrantzen) on Instagram: “First lunch of the week in very hot Stockholm: Celeriac, preserved truffle, argan oil, nutmeg &…”

De beste Nederlandse chefs

Ook de crème de la crème van gastronomisch Nederland was van de partij bij de award show in Barcelona. Jonnie Boer had vast een topavond: hij werd 10de.

Ook Richard Ekkebus (34ste), Nick Bril (39ste), Jacob Jan Boerma (48ste), Syrco Bakker (59ste), Jannis Brevet (60ste), Joris Bijdendijk (93ste) en Soenil Bahadoer (96ste) belandden binnen de Top100.

Kijk voor de volledige lijst op thebestchefawards.com.

Meer restaurants in Stockholm:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.