Redactie
Redactie Diner 24 mrt 2014
Leestijd: 1 minuut

Vis bereiden in een zoutkorst: hoe doe je dat?

In de Mediterrane keuken is het al eeuwenlang een traditionele manier om een vis te bereiden: in een zoutkorst. Maar hoe doe je dat eigenlijk? En waar is het goed voor?

Het klinkt misschien raar, iets bereiden in een zoutkorst. Maar het is een prachtige bereiding en nee, de vis smaakt (als je het goed doet) niet extra zout. Het zout isoleert de vulling (bijvoorbeeld een vis), zo ontsnapt er geen vocht en wordt de vis als het ware gestoofd. Daardoor blijft het vlees heel mals.

Ook groente of gevogelte, zoals kip, kun je garen in een zoutkorst, daarvan wordt de smaak dan ook zeer goed behouden. Wat voor zout je gebruikt maakt in principe niet heel veel uit, maar het beste is om grof zeezout te gebruiken. Let op: je hebt er heel veel van nodig!

Vis bereiden in een zoutkorst, zo doe je dat:

Zet de oven op 200 graden. Klop de eiwitten een beetje los en meng deze met het zout (zie de ingrediëntenlijst voor de hoeveelheden!). Bedek vervolgens een bakplaat met bakpapier en leg hier de helft van het zoutmengsel op. Leg daarop een vis (geschubd!) en bedek deze met het tweede deel van het zoutmengsel. Zorg dat alles goed bedekt is.

Zet de bakplaat 35 minuten in de oven bij vis, en zo’n 70 minuten als je kip bereidt. Daarna haal je het geheel uit de oven en breek je de zoutkorst voorzichtig met een mes. Dit gaat vrij gemakkelijk en er ontstaan grote brokken die je handig kunt verwijderen. De vis is nu superzacht geworden!

Je kunt de vis zo in de korst op tafel presenteren of je kunt hem ‘achter de schermen’ fileren en in mooie stukken verdelen.

vis in zoutkorst

Een handig filmpje:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.