Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 9 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt: de eerste bezoekbare chocoladefabriek van Chocolatemakers Amsterdam

Er is pas heel goed nieuws komen aanwaaien uit chocoladeland. Er is namelijk een chocoladefabriek in Nederland die je gewoon kan bezoeken. Geheel met tot de verbeelding sprekende machines en de mogelijkheid om de chocola van Chocolatemakers te proeven. Je snapt dat Culy bij de opening wilde zijn.

Chocolade vind je tegenwoordig overal, maar waar vind je nog echte ambachtelijke chocoladefabrieken? Meestal wordt het productieproces van chocolade in zoveel stappen opgedeeld en uitbesteed dat een groot deel van de charme verloren gaat. Een chocoladefabriek waarin de chocolade van boon tot reep zelf wordt gemaakt, da’s uniek. En die vind je vanaf nu gewoonweg in Amsterdam, open voor het publiek.

bonen Chocolatemakers
Bron: Chocolatemakers Chocolatemakers

Échte chocolademakers

De chocoladefabriek in kwestie is van het toffe merk Chocolatemakers. Je kent het merk misschien wel van de (h)eerlijke repen die bij de winkels van Marqt en Ekoplaza liggen.

Met bonen uit Peru, de Dominicaanse Republiek en Congo maakt ze haar repen van bean to bar zelf. Naast de indeling op vlak van origine, kan je de repen ook indelen naar het cacaopercentage. Een milde Peruaanse 30% melk bijvoorbeeld, of een bonkige 92% uit Congo (voor wie durft!).

chocolade Chocolatemakers
Bron: Chocolatemakers Chocolatemakers

Duurzaamheid voorop

Je begrijpt dat we al heel enthousiast worden van zoveel lekkers, maar tijdens ons bezoek aan de fabriek drong het pas écht tot ons door hoe sterk de Chocolatemakers ijveren voor een duurzaam product.

Fabriek van de toekomst

Bezoek je de fabriek van het merk, dan zie je meteen hoe duurzaamheid zich vertaalt naar de beste apparatuur (sommige machines zijn afkomstig uit 1930 en zijn echte paradepaardjes), naar een dak vol zonnepanelen en naar een kade waaraan de Tres Hombres (het zeilschip dat chocolade van de Dominicaanse Republiek naar Amsterdam vervoert) kan aanmeren.

Spoiler: verwacht geen decadente taferelen waarbij er chocolade uit elke kraan vloeit en de trapleuningen gemaakt zijn van zuurstokken. Maar wél een fabriek die duurzaamheid, efficiëntie, zero waste en kwaliteit uitademt. Ofwel: hoe een fabriek van de toekomst er zou moeten uitzien.

fabriek Chocolatemakers
Bron: Chocolatemakers

Schokofahrt

En nog een leuk feitje: bij aankomst aan de fabriek viel ons oog op een grote groep enthousiaste fietsers. Later werd duidelijk dat die brigade zich officieel de ‘Schokofahrt’ noemt.

Of nog: sportievelingen die per fiets vanuit Duitsland naar Amsterdam komen om chocola op te halen en weer te vervoeren naar Duitse afnemers. Wat ooit begon als een grap onder vrienden, is inmiddels een hele community geworden. Genius!

Unieke Chocolatemaker-tours

Zo’n mooi verhaal was simpelweg te goed om niet in geuren en kleuren te vertellen aan chocoladelovers, bedachten ze bij Chocolatemakers. Vandaar dat er vanaf 10 januari 2020 wekelijks op vrijdag een tour wordt georganiseerd waarin je alles te weten komt over de Chocolatemakers fabriek en het chocolade maken.

Kinderen kunnen in de fabriek trouwens aan de slag met hun eigen chocolade en eigen wikkel. En niet gevreesd: je mag er ook chocolade proeven. In afwachting van de tours op vrijdag is de fabriek gewoon open voor bezichtiging.

Voor meer informatie en om de tours te boeken, check de website

Meer over chocolade?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.