Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 10 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Daniela Soto-Innes is de beste vrouwelijke chef ter wereld: wie is zij?

Chef Daniela Soto-Innes is door The World’s 50 Best uitgeroepen tot beste vrouwelijke chef ter wereld. En daarmee is ze ook meteen de jongste vrouw ooit die er met deze prijs vandoor gaat. De geboren Mexicaanse runt in New York samen met de beroemde sterrenchef Enrique Olvera twee restaurants: Cosme en Atla. Maar wie is zij? En wat maakt haar zo goed? Culy finds out.

Het is een hele happening. De organisatie van The World’s 50 Best Restaurants maakt elk jaar bekend wat de allerbeste restaurants ter wereld zijn. Het zorgde voor een stormloop bij restaurants als Eleven Madison Park in New York, Osteria Francescana in Modena (Italië) en natuurlijk NOMA (Kopenhagen). Het beste restaurant van 2019 – restaurant Mirazur in Menton, Frankrijk – werd onlangs nog bekend gemaakt.

Beste vrouwelijke chef: Daniela Soto-Innes
Bron: Cosme NYC

Beste vrouwelijke chef ter wereld

Maar The World’s 50 Best reikt nog meer awards uit, waaronder die voor beste vrouwelijke chef. Daar krijgen ze wat kritiek op, immers: waarom zou een vrouwelijke chef verschillen van een mannelijke? En waarom is er geen award voor beste mannelijke chef? Laten we er voor het gemak maar van uitgaan dat de organisatie het goed bedoelt.

Eerder wonnen chefs Dominique Crenn van Atelier Crenn in San Francisco en Clare Smyth van restaurant Core in Londen al zo’n award. En nu dus Daniela Soto-Innes. Volgens de organisatie omdat “De levendige chef alle regels in de wind slaat en de Mexicaanse keuken transformeert”. Drie jaar geleden mocht ze de Rising Star Award van de James Beard Foundation ook al op haar naam schrijven.

Our style of ?. Happy thanksgiving!

1,325 Likes, 25 Comments – Cosme (@cosmenyc) on Instagram: “Our style of ?. Happy thanksgiving!”

Cosme

De jonge chef (ze is pas 28 jaar) werd geboren in Mexico en verhuisde op 12-jarige leeftijd naar Texas. Ze deed een opleiding aan de beroemde kookschool Le Cordon Bleu in Austin, Texas en liep daarna stage in restaurantkeukens in Europa en New York.

Daniela werd daarna protegé van sterrenchef Enrique Olvera. Hij is bekend vanwege zijn restaurant Pujol in Mexico: een zaak die Mexicaanse haute cuisine serveert (op dit moment op nummer 12 in de ranglijst). Later opende hij ook een restaurant in New York, genaamd Cosme. Dat deed hij samen met Daniela. Er is een te gekke aflevering over de chef en zijn restaurants in de Netflix-serie Chef’s Table, waarin we Daniela ook al even voorbij zien komen.

Feliz Cumpleaños Chef! ? . . . ? by @aracelipaz

4,365 Likes, 67 Comments – Cosme (@cosmenyc) on Instagram: “Feliz Cumpleaños Chef! ? . . . ? by @aracelipaz”

Een andere kijk op Mexico

Volgens The World’s 50 Best is de kookstijl van Daniela de afgelopen jaren geëvolueerd en bestaan haar gerechten uit simpelere concepten en heldere smaken. “Het was altijd het tegenovergestelde van Tex Mex, maar haar kookstijl is niet simpel modern Mexicaans in Amerika, het is iets unieks, of in haar eigen woorden, een andere kijk op Mexico”, aldus de organisatie.

Ze roemen vooral haar gerecht van crab infladitas. “Een prachtig voorbeeld van een geluk bij een ongeluk, ontstaan door een tortilla die inklapt tijdens het frituren”. Die worden geserveerd met Mexicaanse morita pepers en avocado.

Crab Infladita, morita, avocado ?

3,940 Likes, 43 Comments – Cosme (@cosmenyc) on Instagram: “Crab Infladita, morita, avocado ?”

Hier wil je eten!

Ook Daniela’s duck carnitas en haar signatuurgerecht van meringue, gemaakt van het kaf van maiskolven, gooien hoge ogen. Culy’s Nancy proefde beide gerechten vorig jaar bij Cosme en was in extase.

In 2017 opende Daniela samen met Enrique Olvera ook nog restaurant Atla in de Big Apple: een soort casual versie van Cosme. Bovendien hebben de twee plannen om nog twee nieuwe restaurants te openen. Zoals het Japans-Mexicaanse restaurant Damian en taqueria Ditroit, beide in Los Angeles. We weten nu al dat we daar willen gaan eten…

W O W ? #cornhuskmeringue #dessert filled w/ #sweetcorn cream #sogood #cosmenyc #brunch @cosmenyc #nyceats #newyorkcity #enriqueolvera #worlds50bestrestaurants @theworlds50best

62 Likes, 1 Comments – OSCAR (@nica_picas) on Instagram: “W O W ? #cornhuskmeringue #dessert filled w/ #sweetcorn cream #sogood #cosmenyc #brunch @cosmenyc…”

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.