Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Inspiratie 13 apr 2020
Leestijd: 5 minuten

11 x recepten met veel groenten voor de nodige vitamines

Eet 200 gram groente en 2 stuks fruit per dag: het advies van het Voedingscentrum dat iedereen wel kent. Sommigen voedingsexperts menen zelfs dat je zeker nog wel wat meer groente mag eten. Wat wij weten, is dat veel groentes eten vooral heel lekker is. Gevulde aubergines, curry’s vol verse groenten en een goed gevulde groente-quiche. Deze recepten met veel groenten vallen bij (bijna) iedereen in de smaak.

“Ik lust geen groenten” is een zin die je ons nooit of te nimmer hoort zeggen!

Recepten met veel groenten

Dit zijn onze favoriete recepten boordevol groenten en waar je ook gemakkelijk extra groenten aan kan toevoegen.

1. Makkelijke gratin van wintergroenten

Gratin van wintergroenten weekmenu
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Deze makkelijke gratin van wintergroenten is nou typisch zo’n gerecht dat we zouden bestempelen als ‘ugly delicious’. Het ziet er eigenlijk niet uit, maar het is zó verrukkelijk, dat het zeker weten een klassieker in je culinaire groente repertoire gaat worden.

> Naar recept: Makkelijke gratin van wintergroenten

2. Vega(n) stoofpot met groenten, aardappels en linzen

Hou je wel van een stoofpotje op z’n tijd, maar eet je geen vlees? Dan is een vegetarische stoofpot de ideale oplossing. Heerlijk vullend door de linzen en aardappel en super gezond door de berg groenten en kruiden. En dat alles is dan ook nog eens in een ruim half uurtje gepiept.

> Naar recept: Vega(n) stoofpot met groenten, aardappels en linzen

3. Yakisoba (Japanse udon noodles met héél veel groenten)

Yakisoba: gezonde noodles voor weekmenu
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

Voor een makkelijk en gezond recept met héél veel groenten zit je doorgaans wel goed in de Japanse keuken, zoals met deze yakisoba. Traditioneel is yakisoba een Japans wokgerecht met boekweitnoedels, maar wij gebruiken van die lekkere dikke udon noodles.

> Naar recept: Yakisoba (Japanse udon noodles met héél veel groenten)

4. Snelle kip teriyaki met véél groenten uit de oven

snelle kip teriyaki
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Deze snelle kip teriyaki is binnen een mum van tijd klaar. Met dank aan je bakplaat. Daarop bak je kippendijen en héél veel groenten binnen een half uur gaar. Allemaal in een goddelijke homemade teriyakisaus.

> Naar recept: Snelle kip teriyaki met véél groenten uit de oven

5. Gebakken kip met ovengroenten en kruidenolie

Eén van onze favoriete manieren om groente klaar te maken, is groente uit de oven. Een makkelijke manier om snel een gezonde maaltijd op tafel te toveren zonder al te veel moeite.

In dit recept bak je een bonte verzameling groenten gaar en knapperig in de oven en serveert ze met een sappig kippetje. Garneer met een kruidenolie en dan: aanvallen maar!

> Naar recept: Gebakken kip met ovengroenten en kruidenolie

6. Quinoasalade met gegrilde groenten, granaatappelpitjes en feta

Quinoa koken salade
Bron: Culy.nl

Op een zonnige dag zijn salades onze beste vriend. Vooral als ze gemaakt zijn met bijvoorbeeld couscous of quinoa, zijn ze ideaal om te maken en mee te nemen naar je balkon, tuin of park. In deze salade verwerk je zoveel groenten als je wilt. Fris door de granaatappelpitjes en wat pit door de feta.

> Naar recept: Quinoasalade met gegrilde groenten, granaatappelpitjes en feta

7. Groentecurry met pompoen, aubergine, linzen en kikkererwten

Goede voedselcombinaties en gezonde vetten eten, dat is de kookfilosofie van Pascale Naessens. Het is geen dieet, maar een manier van eten die je gezondheid ten goede komt. Uit haar boek Puur genieten 2 een recept: groentecurry met pompoen, aubergine, linzen en kikkererwten.

Pascale: “Het is makkelijker om dit gerecht klaar te maken in grotere hoeveelheden. Maar geen probleem als je dan te veel hebt, want zoals bij de meeste stoofpotjes smaakt het de volgende dag nog beter.”

> Naar recept: Groentecurry met pompoen, aubergine, linzen en kikkererwten

8. Aardappelsalade met het beste van de lente

Aardappelsalade lente
Bron: Culy.nl

De goede oude aardappelsalade is natuurlijk niets nieuws onder de zon. Maar als het eerste lentezonnetje gaat schijnen, krijgen wij spontaan zin in deze lekkere hap. Wij maakten een versie met de lekkerste ingrediënten van de lente, en vul zelf aan met welke groenten je maar wilt.

> Naar recept: Aardappelsalade met het beste van de lente

9. Courgetti met geroosterde zoete aardappel, feta en peterselie-olie

Moet je – om wat voor reden dan ook – minderen of stoppen met gluten? En mag het sowieso wel een beetje gezonder? Check dan vooral even dit gezonde en glutenvrije gerecht. Dit recept voor courgetti met geroosterde zoete aardappel, feta en peterselie-olie komt uit het kookboek Holy Happy Belly van Bianca Fabrie. Super handig om meer groente binnen te krijgen!

> Naar recept: Courgetti met geroosterde zoete aardappel, feta en peterselie-olie

10. Vegetarische pastei met zoete aardappel en paddenstoelen

ovenscotel van vegetarische pastei
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Van deze vegetarische pastei (shepherd’s pie in het Engels) met zoete aardappel en paddenstoelen word je helemaal blij op frisse (en gure) dagen.

De ovenschotel is gevuld met een lekkere mix van paddenstoelen en linzen, gestoofd in rode wijn en groentebouillon. Het dakje van zoete aardappelpuree en knapperig broodkruim maken ‘m nét even wat specialer. Lekker hoor…

> Naar recept: Vegetarische pastei met zoete aardappel en paddenstoelen

11. Ontbijten met groente: gepocheerde eieren op een bedje van gebakken groenten

Ook bij je ontbijt kun je al heel wat groenten eten. Zoals dit gezonde ontbijt uit het kookboek van Gwyneth Paltrow.  Gepocheerde eieren op een bedje van gebakken groenten, simpel, gezond en superlekker.

> Gezond ontbijt: gepocheerde eieren op een bedje van gebakken groenten

Tips om meer groente te eten

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.