Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 6 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Culy Homemade: makkelijke gratin van wintergroenten

Deze makkelijke gratin van wintergroenten is nou typisch zo’n gerecht dat we zouden bestempelen als ‘ugly delicious’. Het ziet er eigenlijk niet uit, maar het is zó verrukkelijk, dat het zeker weten een klassieker in je culinaire repertoire gaat worden.

Daarnaast is het ook nog eens een vitaminebommetje waarin je alles uit je groentela kwijt kunt. Wij gingen voor pastinaak, knolselderij, zoete aardappel en boerenkool. Maar je kunt er natuurlijk ook wortels, koolraap, aardpeer of andere veggies in stoppen.

Serveer met een mooi stukje vlees of vis of doe gewoon zoals wij en lepel de hele schaal leeg als avondmaal.

 > Ook lekker: Zo maak je de perfecte zoete-aardappelgratin

Gratin van wintergroenten
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Gratin van wintergroenten

Verwarm de oven voor op 180 graden (gewone conventieoven) of 160 graden (heteluchtoven). Vet de ovenschaal in met een beetje boter.

Schil de groenten en snijd ze in dikke frieten.

Smelt een klont boter in een ruime koekenpan en bak de ui en knoflook op laag vuur tot ze zacht zijn, maar nog niet verkleurd.

Doe de gesneden groenten erbij, schep om en breng op smaak met flink wat peper en zout.

Roer de boerenkool door de groenten en schep dan alles over in de ingevette ovenschaal.

Verwarm in een pannetje de room met de melk en giet dit over de groenten in de ovenschaal. Stop de laurierblaadjes ertussen en rasp er nootmuskaat overheen.

Bak de gratin van wintergroenten in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin.