Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 3 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Weekmenu: 7 x recepten met oud brood (gooi ‘t niet weg!)

Elke week bedenken wat er gegeten moet worden, kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet wekelijks dezelfde gerechten op tafel zet, inspireren wij je graag met handige weekmenu’s. Iedereen heeft wel ‘s oud brood in de la liggen. Wat je ook doet, gooi het niet weg. Verwerk het eens in één van deze recepten met oud brood. Zo heb je er nog een volledige week plezier van.

> Meer inspiratie nodig? Bekijk alle weekmenu’s!

Mocht je nou echt een flinke hoeveelheid over hebben, lees dan eerst even deze tip over wat je het beste kunt doen met broodkruim.

Maandag

De klassieke Italiaanse salade die volgens traditie met oud brood gemaakt werd: panzanella. De droge stukjes nemen het vocht van de overige ingrediënten in zich op waardoor de smaak rijk en vullend is. In deze supersimpele versie kun je alle soorten brood verwerken.

panzanella als voorbeeld van een weekmenu met lunchgerechten
Bron: Culy

> Naar recept: Culy Homemade: panzanella caprese salade

Dinsdag

Pangrattato: crispy broodkruim met veel smaak dat je werkelijk aan alles toe kunt voegen. Check deze versie met Parmezaan maar ‘s. Erg lekker op pasta, maar ook op gnocchi, zoals bij het volgende recept met asperges én daslook.

Gnocchi met roergebakken witte asperges en daslook
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: gnocchi met roergebakken asperges, daslook en pangrattato

Woensdag

Broodkruim met pasta is altijd een goed idee. In dit tijdloze gerecht verwerk je 3 hele sneetjes. De zachte pasta en dito saus worden naar een compleet ander niveau getild door de bite van het broodkruim. Voeg dit dan ook als laatste toe.

pastaschelpjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: pastaschelpjes met tomatensaus, olijven, kappertjes en broodkruim

Donderdag

Gehaktballen bind je door gebruik te maken van paneermeel, panko, of jawel, broodkruim. En juist bij die laatste geldt, hoe ouder hoe beter. Nou ja, tot het moment dat de schimmel er op staat uiteraard. Kies dus het juiste moment om je oude brood te verwerken in deze groene curry.

Groene curry met gehaktballetjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: groene curry met gehaktballetjes, spinazie en courgette

Vrijdag

Echt een gevalletje weinig moeite, groots resultaat. Spaghetti vongole is namelijk een stuk minder ingewikkeld om te maken dan veel mensen denken. Op zichzelf al verslavend lekker, maar voeg er krokant broodkruim en bruine boter aan toe en je wil niet meer anders.

culy homemade vongole bruine boter
Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: spaghetti vongole met bruine boter en broodkruim

Zaterdag

De broodpudding is weer helemaal terug van weggeweest. Daarom ook een zoet recept in dit weekmenu en wel voor de onovertroffen no-waste broodpudding van chef Estée Strooker. Heerlijk als ontbijt of decadente lunch.

Broodpudding van overgebleven brood
Bron: Britt Roelse

> Naar recept: broodpudding van overgebleven brood van Estée Strooker

Zondag

De bekendste manier om oud brood te verwerken is hoogstwaarschijnlijk door het maken van croutons. Maar ook met zoiets eenvoudigs kun je alle kanten op, vandaar deze onmisbare tips. Het mooie is: smaakvolle croutons hebben verder niet heel veel nodig. Combineer ze met een paar uitgesproken smaken en je hebt de perfecte maaltijdsalade voor de zondag.

Vegetarische maaltijdsalade met nectarines voor een lekker en simpel weekmenu in week 32
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: simpele maaltijdsalade met nectarines, Burrata en munt

Nog brood over? Gelukkig is de broodpudding weer helemaal terug van weggeweest. Maak een toetje van je oude brood met dit recept of welja, eet ‘m als ontbijt.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.