Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 11 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

9 x recepten met gehaktballen die je geprobeerd moet hebben

Zodra de herfst om de hoek komt kijken, zijn er een paar klassiekers die wij meteen op ‘t vuur – of in de oven – zetten. Eén daarvan is de gehaktbal. Waar we ‘m eerst vooral oldschool kenden in een poeltje van jus als vast onderdeel van een agv’tje, is de gehaktbal inmiddels vele malen veelzijdiger gebleken. We hebben de beste recepten met gehaktballen daarom voor je verzameld.

10 x recepten met gehaktballen die je geprobeerd moet hebben

Klein, groot, met noodles of polenta, van ‘t vuur of uit de oven: gehaktballen zijn er in alle soorten en maten. En da’s precies de reden waarom we er zo’n fan van zijn. Hoe je de gehaktbal ook maakt, het gerecht krijgt meteen een hoog comfortgehalte waar we moeilijk nee tegen zeggen. Rest ons nog een ding te zeggen: veel succes met kiezen.

1. Pasta met heel veel gehaktballetjes

Gezien we groot fan zijn van de befaamde bal, proeven we ‘m het liefst bij elke hap. En dat is precies wat er gebeurt bij deze pasta met heel veel gehaktballetjes. Tel er de klassieke tomatensaus en frisse basilicum bij op en je hebt een favoriet te pakken die voorlopig niet zal gaan vervelen.

heel veel kleine gehaktballetjes in tomatensaus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: pasta met héél veel kleine gehaktballetjes

2. Sticky met noodles

De gedachte dat de gehaktbal enkel op z’n Nederlands of Italiaans lekker is, is natuurlijk compleet achterhaald. Dat bewijst dit recept met noodles en bonensalade maar weer ‘s. De rijke sticky saus in combinatie met de frisse mix van bonen zet je smaakpapillen even goed aan ‘t werk.

Sticky asian meatballs
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy.nl

> Naar recept: Culy Homemade: sticky Asian meatballs met bonensalade

3. Uit de oven

We houden van een goede ovenschotel op z’n tijd hier bij Culy. De oven doet – het grootste deel van – het werk, zo ook in dit geval van een ovenschotel met gehaktballen. Terwijl de gehaktballen met mozzarella aan ‘t pruttelen zijn en je huis zich vult met de heerlijkste geuren, heb jij tijd voor andere dingen. Ideaal toch?

Ovenschotel met gehaktballen in tomatensaus
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: ovenschotel van gehaktballen in tomatensaus (meatball bake)

4. Gehaktbal 2.0

Heb je het over een gehaktbal-plus, dan mag je scotch eggs zeker niet overslaan. Dit recept met gehaktballen kost even wat werk, maar het resultaat mag er dan ook wezen. Zeker in het geval van deze bijzondere exemplaren, met een vleugje Japan door de Kewpie mayonaise en tonkatsusaus. Ook lekker: deze gehaktbal bestaat een keer uit kippengehakt.

Scotch eggs Japans
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: scotch eggs van kippengehakt met Kewpie mayo en tonkatsusaus

5. Zweedse gehaktballetjes

Ook de Zweden zijn goed in gehaktballen, wie kent immers niet de smakelijke kleine exemplaren van de Zweedse meubelgigant. Stiekem best lekker om zo’n zak in de vriezer te hebben liggen, nóg lekkerder om ze zelf te maken natuurlijk. De ultieme guilty pleasure, maar dan volledig uit eigen keuken.

Zweedse gehaktballetjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: Zweedse gehaktballetjes (zoals die van Ikea!)

6. Met orzo in één pan

We houden van orzo, van feta, rode wijn én van gehaktballen, dus waarom niet alles in één pan? Dat is precies wat Culy’s Winnie dacht toen ze met dit verslavend lekkere eenpansgerecht op de proppen kwam. Een van de betere recepten met gehaktballen voor de koudere dagen, en trek je die fles rood toch open, schenk dan natuurlijk meteen een glas in voor ernaast.

gehaktballen in rode wijnsaus met orzo en feta
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: gehaktballen in rode wijnsaus met orzo en feta (in één pan)

7. Curry met gehaktballen

We kennen de curry in vele gedaantes, maar eentje met gehaktballen zal waarschijnlijk (nog) niet in je vaste repertoire zitten. Dat veranderen we graag bij deze. Deze versie zit een beetje tussen soep en curry in, wat de ballen extra sappig maakt. Ook fijn voor het oog en voor de balans: aan groenten geen gebrek.

Groene curry met gehaktballetjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: groene curry met gehaktballetjes, spinazie en courgette

8. Goddelijke gehaktballen met polenta

Heb je het over ultieme recepten met gehaktballen, dan mag dit tongstrelende exemplaar met polenta zeker niet ontbreken. Elke gure dag waar alles ook maar een beetje tegenzit is direct weer vergeten bij de eerste hap van dit gerecht. Fun fact: zoals vaker met favoriete gerechten, is dit exemplaar eigenlijk per ongeluk ontstaan op een doordeweekse dag, toen we zin hadden in gehaktballen. En polenta.

Gehaktballen met polenta en tomatensaus
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Culy Homemade: goddelijke gehaktballen in tomatensaus met polenta

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.