Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 15 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: Zweedse gehaktballetjes (zoals die van Ikea!)

Zet ons neer in een willekeurig Ikea-filiaal en we kunnen niet wachten tot we bij de uitgang zijn. Deels vanwege de drukte, maar vooral omdat daar de Zweedse gehaktballetjes (pardon, köttbullar…) op ons wachten. Stiekem een echte guilty pleasure voor velen.

Bij Ikea komen ze rechtstreeks uit een zak uit de vriezer: praktisch, maar niet zo charmant. En dat terwijl je ze heel makkelijk zelf in elkaar draait. Letterlijk. Verse Zweedse balletjes zijn nog veel lekkerder ook. Maar dat lijkt ons wiedes.

> Deze ken je misschien ook wel van Ikea: Zweedse havermoutkoekjes met chocolade

Zweedse gehaktballetjes Ikea
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zo maak je deze Zweedse gehaktballetjes

Fruit de ui zachtjes in wat boter en/of olie tot ‘ie zacht is. Doe ‘m in een grote kom, samen met het gehakt, de aardappelpuree, paneermeel, ei en de kruiden. Kneed goed door elkaar en vorm van dit mengsel 30 tot 40 balletjes. Leg de balletjes op een bord, bestoven met een klein beetje bloem.

Verhit wat boter en olijfolie in een pan en bak daarin de balletjes rondom goudbruin. Wij moesten dat in drie keer doen, steeds ongeveer vijf minuutjes.

Schep de balletjes uit de pan en laat 1 eetlepel boter smelten in de pan. Voeg de bloem toe en klop die goed door de boter. Laat dit eventjes bubbelen, zo ontdoe je de bloem van die typische ‘bloemsmaak’.

Blus af met de runderbouillon en de slagroom en laat 1 à 2 minuten pruttelen, tot de saus is ingedikt. Voeg de balletjes weer toe aan de saus en besprenkel met de fijngehakte dille.

Op z’n Zweeds serveer je deze balletjes met een schep veenbessenjam; cranberryjam of -compote komt daarbij in de buurt.

Voor een complete maaltijd eet je de balletjes met wat aardappelpuree en gestoomde sperzieboontjes. Ze zijn ook lekker met wat bulgur of couscous en wat tafelzuur.

Meer recepten voor gehaktballen: