Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 5 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Eidooiers over? Dit zijn handige recepten met eidooiers

Heb je een paar whisky sours gemaakt? Pavlova voor de hele familie? Of vis in zoutkorst? Grote kans dat je dan een stel eidooiers over hebt. Gelukkig zijn er heel veel toffe recepten waarin je die eidooiers goed kunt gebruiken. En wel deze!

Tip: in sommige recepten heb je de hele eidooiers nodig, dus nog niet geklutst en vermengd met andere eidooiers. Probeer de eidooiers die je over hebt daarom apart te bewaren, bijvoorbeeld in eierdopjes of kleine kommetjes.

Handige recepten met eidooiers

1. Risotto

Niet echt een recept, maar gewoon een erg handige tip: serveer je eidooier op een bord risotto. De eidooier zal vanzelf een beetje stollen door de hitte van de rijst, en jongens toch: wat is dat lekker. Inspiratie nodig? Hier vind je onze lekkerste recepten voor risotto.

Risotto met witte asperges recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

2. Lemon curd

Heb je je ooit afgevraagd waarvan de combinatie lemon meringue pie komt? Eigenlijk is het logisch: de vulling wordt gemaakt met citroen en veel eidooiers, van de overgebleven eiwitten wordt de meringue gemaakt. Dat wil dus zeggen dat je van eidooiers heel makkelijk een potje lemon curd kunt maken. Niet alleen lekker in taart, maar ook op scones, op je ijsje… Een goed recept voor lemon curd vind je hier.

3. Eidooiers in de congee

Ken je congee, dat troostende Chinese rijstgerecht? Maak het maar eens, en serveer meteen met één van je overgebleven eidooiers. Hier knap je van op.

Congee met eidooier / recepten met eidooiers
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: congee met spinazie en chili-olie

4. Blondies

Een goed excuus om blondies met discodip te maken, dat heb je bij deze. In de blondies heb je namelijk precies twee eidooiers nodig. Handig als je er nog een paar had liggen.

Feestelijke blondies met witte chocolade en discodip
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: blondies met discodip

5. Eidooiers bij je noodles

Of het nu gaat om Japanse ramen, Kantonese beef noodles of deze “crack” noodles met kool en shiitake, niets is beter dan een kom dampende noodles met een eidooier erop. Zo eenvoudig is het!

6. Advocaat

Advocaat, de één houdt er van en de ander eet nog liever z’n schoen op. Maar of je nu kamp yay of kamp nay bent, advocaat is één van die recepten met eidooiers waar je je restjes goed in kwijt kan. Ben je er zelf niet zo’n liefhebber van? Dan kun je het ook altijd als cadeautje geven aan iemand anders.

Zelf advocaat maken recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: advocaat zoals oma ‘m maakte

7. Eidooiers inleggen

Hou je wel van een culinair experiment? Door een eidooier in te leggen in een mengsel van zout en suiker, maak je iets bijzonders. Schaaf het over je pasta, steak tartare of soep voor extra umami.

> Naar recept: zelf eidooiers inleggen (écht de moeite waard!)

8. Indonesische spekkoek (lapis legit)

Voor echte Indonesische spekkoek (lapis legit) heb je meer eidooiers dan eiwitten nodig. Perrrrfect. Dit recept komt uit het heerlijke boek De bijbel van de Indonesische keuken. 

Spekkoek recept
Bron: De bijbel van de Indonesische keuken

> Naar recept: Zo maak je echte Indonesische spekkoek (lapis legit)

9. Sabayon

Sabayon is een luchtig nagerecht dat bestaat uit eidooiers, suiker en alcoholische drank. Zó lekker.

Sabayon van bier
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: sabayon van bier met gekarameliseerde peer & speculaas

Meer recepten met eidooiers:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.