Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Recepten 7 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: advocaat zoals oma ‘m vroeger maakte

Advocaat, de één houdt er van en de ander eet nog liever z’n schoen op. Maar of je nu kamp yay of kamp nay bent, tijdens Pasen is advocaat toch wel een dingetje. Of je het nu gebruikt met een toefje slagroom bij de borrel of verwerkt in een toetje of taart, dit is toch wel hét moment van het jaar om advocaat te maken.

Wij zijn toevallig gek op advocaat, maar dan wel de zelfgemaakte variant. Hij is milder en romiger van smaak dan de advocaat die je in de winkel kunt kopen en daardoor met afstand veel lekkerder.

Zelf advocaat maken recept
Nancy van Batenburg voor Culy

Zelf advocaat maken

Scheidt het eigeel van het eiwit. Doe het eigeel in een (ijzeren) kom die je kunt gebruiken om straks het geheel au bain-marie mee te verwarmen.

Bewaar het eiwit in een vetvrije kom. Hier kun je eventueel later meringues mee maken om de advocaat mee af te toppen (in plaats van slagroom).

Snijd de vanillepeul open en haal de vanille eruit. Doe het bij het eigeel. Voeg ook de rietsuiker en vanillesuiker toe en mix het geheel goed door met een garde.

Zet een pan met een laagje water op het vuur en zet daarop de kom met het mengsel. Giet al roerende de brandewijn erbij. Blijf het geheel goed doorkloppen met een garde tot het dik wordt. Let op: het mengsel mag niet gaan koken (anders gaat het schiften). Je kunt met een kookthermometer in de gaten houden hoe warm de advocaat is. Het mag niet boven de 85 °C uitkomen.

Als de advocaat de gewenste dikte heeft (een beetje de dikte van vla) haal je de kom van de hittebron en zet je die in een bak met koud water. Blijf de advocaat nog zo’n 3 tot 5 minuten goed doorroeren, zodat het mengsel afkoelt.

Giet de afgekoelde advocaat in een pot of fles en bewaar tot gebruik in de koelkast. Serveer in een advocaatglaasje of ander leuk (klein) glas. Spuit er een toef slagroom op en steek er een bokkepootje in.

Culy Homemade: Eton Mess met advocaat en bokkepootjes (voor Pasen!)